Cercetătorii canadieni: banii cu siguranță aduc fericirea


Faptul a fost demonstrat experimental.

E oficial: contrar zicalei populare, fericirea poate fi cumpărată cu bani, iar calea cea mai scurtă pentru a ajunge la starea dată este redistribuirea averilor și accesul echitabil la resurse.

Concluzia dată se conține într-un studiu publicat recent de doi psihologi ai Universității British Columbia din Canada în revista americană de știință ”PNAS” (Proceedings of the National Academy of Sciences). 

Cei doi cercetători - Ryan Dwyer (bio) și Elizabeth Dunn (bio) – au organizat un experiment transnațional pentru a dovedi că banul contează la măsurarea satisfacției de viață.

Pentru experiment ei au selectat 200 de persoane din 3 țări cu venituri mici (Brazilia, Indonezia, Kenia) și 4 țări cu venituri mari (Australia, Canada, Marea Britanie, SUA), cărora le-au dat câte 10.000 USD – banii oferiți de doi donatori anonimi, cu condiția că ei vor cheltui întreaga sumă în maxim 3 luni.

După perioada respectivă, participanții la experiment au fost rugați să-și evalueze lunar gradul de fericire. Astfel, cei care au primit bani au raportat o satisfacție mai mare de viață, în comparație cu persoanele din grupul de control, care nu primise nimic. Această satisfacție s-a menținut multe luni după cheltuirea banilor.

Pe de altă parte, cercetătorii canadieni au descoperit că percepția fericirii este direct proporțională cu nivelul veniturilor: cu cât mai mici sunt acestea, cu atât mai fericiți erau beneficiarii donațiilor. Dacă, însă, beneficiarii aveau un venit peste o anumită sumă – în acest experiment s-a stabilit că este vorba despre 123.000 USD anual – gradul de satisfacție a crescut fie nesemnificativ, fie deloc.

Dwyer și Dunn au subliniat că nu și-au pus scop să demonstreze un adevăr știut de toți, și anume că banii contribuie la confortul psihologic al oamenilor, și prin acest experiment au testat ideea de introducere a Venitului Universal de Bază.

Iar concluzia este că, DA!, injectarea de fonduri gratuite necondiționate ridică satisfacția și îi poate face pe recipienți mai fericiți.

Condițiile de participare la experimentul celor doi cercetători au inclus vorbirea fluentă a limbii engleze, vârsta minimă de 21 de ani și prezența în rețeaua Twitter. Nu a contat dacă ei sunt angajați în câmpul muncii sau sunt șomeri, și nici nu a existat cerința să abandoneze jobul.

Beneficiarii au folosit banii pentru a renova locuința, a plăti ratele la bancă sau datoriile private, a procura automobile, a pleca la odihnă și alte lucruri importante pentru ei. De aici și satisfacția durabilă de la donația primită.

Impozite, venit necondiționat sau filantropie?

Economiștii avertizează de ceva timp că șomajul la nivel mondial va crește ca rezultat al automatizării multor profesii, inflației populației planetei (suntem deja 8 miliarde) și crizelor economice și politice, iar politicienii încearcă să găsească soluții pentru a preveni revoltele sociale și declinul regimurilor democratice.

Una dintre ele este taxarea suplimentară a celor bogați – o propunere extrem de nepopulară în mediul elitelor, cu șanse mici de izbândă. Alta este distribuirea veniturilor publice ale statului prin acordarea unui Venit Universal de Bază necondiționat tuturor sau majorității cetățenilor, care, în fond, este privită pozitiv de toate părțile.

În multe țări această formă de subvenție a fost deja testată – Suedia, Elveția, Germania, SUA – și există șanse ca într-un viitor apropiat măsura să fie adoptată oficial la nivel național.

O altă cale – probabil cea mai realistică în prezent – este promovarea carității și filantropiei în beneficiul persoanelor vulnerabile.

”Datele obținute de noi oferă cea mai clară dovadă până la momentul actual că percepția netă a fericirii indivizilor poate fi îmbunătățită prin redistribuirea voluntară a mijloacelor de la cei avuți către cei care au mai puțin”, au menționat autorii studiului.

Numele donatorilor celor 2 milioane USD pentru experiment au rămas necunoscute. Banii au fost distribuiți prin PayPal cu suportul organizației TED.

Studiul integral poate fi accesat aici

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

Cu drag, News-Cafe.eu