Cercetătorii au reușit să distrugă parțial tumorile hepatice la șobolani cu ajutorul sunetului


Tratamentul sonor a oprit răspândirea cancerului și recidiva.

O echipă de savanți ai Universității din Michigan, SUA, a anunțat că a reușit să învingă până la 75% din celulele cancerigene în ficatul șobolanilor supuși experimentelor, cu ajutorul undelor ultrasonografice.

Deși tumorile nu au dispărut definitiv, în rezultatul acestui tratament non-invaziv sistemul imun al animalelor a primit un stimul pentru izolarea celorlalte țesuturi afectate și împiedicarea recidivei.

”Chiar dacă nu țintim întreaga zonă afectată de tumoare, o putem totuși forța să regreseze și, astfel, să reducem riscul de metastază viitoare”, a spus Zhen Xu, profesor de inginerie biomedicală în cadrul Uniersității din Michigan și co-autor al unui studiu în acest sens, publicat în revista ”Cancers”. 

Potrivit unui comunicat universitar, la un nivel foarte elementar, este vorba despre un dispozitiv de imagistică cu ultrasunete pe steroizi.

Tehnica, numită histotripsie, poate focaliza fascicule concentrate de unde ultrasonore asupra țesuturilor afectate și este deja testată pe oameni la spitalul Baptist Health South Florida. 

Emițătorul de unde, numit transductor, creează microbule în interiorul țesuturilor respective, forțându-le să se extindă și să colapseze, obținând astfel distrugerea lor.

Pe lângă faptul că tehnica dată este non-invazivă, ea nu provoacă efecte secundare cum se întâmplă în cazul chemioterapiei sau radiației, cele mai frecvente metode la tratarea cancerului astăzi.

Transfuctorul dezvoltat de cercetătorii Universității din Michigan. Imagine: Universitatea din Michigan

Inovația încă urmează a fi testată pe pacienți cu diverse forme de cancer și la diferite etape de boală, înainte de a fi acceptată de comunitatea medicală.

Doctorandul Tejaswi Worlikar, de la aceeași instituție, este co-autor al studiului în domeniul histotripsiei. Laboratorul condus de Xu este beneficiar al finanțării nerambursabile din partea guvernului și donatorilor privați. Mai mult, ea a înființat o companie care va monetiza eventualele succese ale tratamentului anti-cancer prin histotripsie.

Statistica medicală arată că, la nivel mondial, tumorile hepatice sunt în top 10 cele mai întâlnite cauze de deces legat de cancer.