Airbus va zbura cu hidrogen lichid, iar supercar-urile De Tomaso – cu combustibil sintetic


Industriile aeronautică și automobilistică se adaptează la schimbările climatice.

Compania europeană Airbus a dezvoltat rezervoare criogenice pentru păstrarea hidrogenului la temperatura de minus 253 grade Celsius și planifică până în anul 2035 să lanseze pe piață aeronave ce vor zbura exclusiv cu combustibil din hidrogen.

Airbus a anunțat pe situl propriu că în prezent există două tipuri de tehnologii care fac posibile zborurie în bază de hidrogen: alimentarea unui motor cu ardere cu hidrogen grație unor modificări la turbinele cu gaz sau utilizarea celulelor de combustie cu hidrogen pentru a crea energie electrică. 

O altă opțiune este metoda hibridă din ambele tehnologii.

Principala problemă este păstrarea hidrogenului la temperaturi foarte joase pe întreaga durată a zborului: -253°C, chiar și după golirea rezervoarelor.

Aeronavele existente nu au astfel de rezervoare și adaptarea lor nu este posibilă. Din acest motiv, Airbus a înființat așa-numite centre de emisii ZERO, în Nantes, Franța, și Bremen, Germania, care se ocupă de proiectarea viitoarelor rezervoare.

Practic, întregul sistem de alimentare a aeronavelor va fi complet nou. În viitor, Airbus intenționează să renunțe la combustibilul fosil. 

Combustibul sintetic

În același timp, compania italo-americană De Tomaso a prezentat lumii modelul de performanță P900, care va circula cu combustibil sintetic. Având o greutate de 900 kilograme și un motor de tip V12, vehiculul va avea o capacitate de 900 cai-putere (662 kW).

Potrivit sitului de specialitate CarExpert, tracțiunea supercar-ului este asigurată de roțile din spate, la 12.300 turații pe minut. Are o cutie de viteze secvențială în inima mașinii și o caroserie și un șasiu exterior din fibră de carbon.

Ceea ce atrage atenția, însă, este reconstrucția motorului pentru funcționarea cu combustibil sintetic. De Tomaso nu a dezvăluit cifrele și detaliile complete ale performanței mașinii, dar promite că aceste date vor fi disponibile numai ”persoanelor selecte”, inclusiv proprietarilor.

Lansarea prototipului este preconizată pentru prima jumătate a anului viitor, iar efortul de îmbunătățire a sistemului de propulsare va continua până la sfârșitul anului 2024.

De Tomaso este un brand italian dezvoltat pentru curse auto. Producătorul va livra pe piață doar 18 unități, la preț de 3 milioane USD fiecare.