Un startup american s-a apucat să răcească planeta cu ajutorul aerosolilor


Este pentru prima dată când cineva testează în practică această metodă de geo-inginerie solară.

Un startup înregistrat în SUA de ecologistul Luke Iseman a început să injecteze particule de dioxid de sulf în stratosfera Pământului cu scopul de a răci planeta și a inversa schimbările climatice.

Compania Make Sunsets a lansat în anul trecut câteva micro-aerostate cu heliu de aproape 2 metri, care a ridicat aerosoli din dioxid de sulf la altitudini mari de asupra Baja California, Mexic. 

Deși cantitatea eliberată a fost nesemnificativă, evenimentul a atras atenția Institutului de Tehnologii din Massachusetts (MIT), care menționează că este primul caz documentat când cineva încearcă la modul practic să reflecte radiația solară în spațiu. 

Citiți și:
Savanții propun construcția unui scut gigantic în cosmos pentru a reflecta excesul de radiație

Luke Iseman intenționează să lanseze în atmosferă ”o cantitate cât mai mare posibilă de aerosol” în următorii 20 de ani, mai ales că nu există legi sau tratate internaționale care îi interzic acest lucru.

Pentru a-și atinge obiectivul, Make Sunsets a primit 750.000 de dolari de la investitori privați.

Efortul companiei Make Sunsets este lăudat și totodată criticat de cercetători, deoarece geo-ingineria solară este o metodă puțin studiată de încetinire a schimbărilor climatice, cu consecințe necunoscute pentru mediu și sănătatea oamenilor.

Solicitat de MIT, directorul executiv al Inițiativei pentru Guvernare Climatică a Fundației Carnegie, Janos Pasztor, a declarat că pulverizarea aerosolilor de dioxid de sulf în stratosferă este o idee ”foarte proastă”.

”Starea actuală a științei nu este suficient de bună... fie pentru a respinge, fie pentru a accepta, cu atât mai puțin să implementeze geo-ingineria solară”, a spus el.

Comunitățile științifice au recomandat cercetătorilor preocupați de geo-ingineria solară să dea dovadă de abordare prudentă, avertizând că sunt prea mulți factori care împiedică obținerea unei evaluări obiective cu privire la consecințele metodei respective. 

Organizația Mondială a Meteorologiei a publicat recent un raport, în care anunță că stratul de ozon al planetei ar putea să se recupereze în următorii 40 de ani, iar pulverizarea dioxidului de sulf ar putea să afecteze acest proces. h

Raportul integral este aici

PUBLICITATE