Cum măgarul a devenit simbolul Partidului Democrat în SUA exact 153 de ani în urmă


Un caricaturist a folosit animalul pentru a-i lua în derâdere pe candidatul democraților, dar al viitorul 7-a președinte al SUA l-a adoptat pentru campania electorală.

Pe 15 ianuarie 1870, măgarul devenea, neoficial, simbolul Partidului Democrat al Statelor Unite ale Americii. Povestea începe, de fapt, în anul 1828, când judecătorul și proprietarul de plantație Andrew Jackson – un erou al războiului americano-britanic din 1812 – l-a provocat pe contracandidatul republican John Quincy Adams la președinția țării. 

Din cauza firii încăpățânate și a promisiunilor populiste, împărțite în abundență alegătorilor, oponenții l-au poreclit pe Jackson ”jackass”, adică ”fund de măgar” sau ”măgar”, un animal care nu se lasă convins ușor să meargă înainte.

Citiți și: 
45 de ani în urmă, un originar din Ucraina a preluat postul suprem în Uniunea Sovietică

Jackson, însă, nu s-a supărat; dimpotrivă, el a fost amuzat de asocierea cu unul dintre cele mai populare animale domestice în SUA.

În curând candidatul democrat a adoptat măgarul ca simbolul campaniei pentru alegere sa și a câștigat cursa.

Abia în anul 1870, caricaturistul Thomas Nast, un imigrant din Germania, a publicat o imagine satirică în revista ” Harper's Weekly”, în care întregul Partid Democrat a fost reprezentat de un măgar, fiind acceptat practic unanim de jurnaliști. Aproximativ în aceeași perioadă Partidul Republican, a două forță politică majoră în SUA, s-a ales cu elefantul în calitate de simbol.

Pentru democrați, măgarul reprezintă muncă grea, sârguință, umilință și dedicație. Republicanii, însă, consideră măgarul un simbol al încăpățânării. Pe de altă parte, republicanii apreciază elefantul pentru inteligență, demnitate și putere, în timp ce democrații privesc elefantul ca la un animal de circ, care distrează masele.

Ultima fotografie cu Andrew Jackson. Imagine: US Archives

Totuși istoria cu simbolurile celor două partide care se schimbă la guvernare în SUA nu este pe deplin clară, iar măgarul niciodată nu a fost inclus în actele constitutive ale PD. Abia în septembrie 2001, formațiunea a înregistrat logo-ul oficial – un D de culoare albastră într-un cerc de aceeași culoare. 

Cu toate acestea, măgarul albastru cu stele albe figurează în continuare în posterele electorale și la întrunirile politice organizate de PD.

Figura lui Andrew Jackson (1767-1845) este prezentă pe bancnotele americane de 20 dolari.