[video] Cum Rusia ar putea atrage în război Republica Moldova


Livrările occidentale de armament dau o mare bătaie de cap Moscovei și, pentru a tăia căile de aprovizionare a Ucrainei, rușii ar putea întreprinde atacuri ”din spate”, inclusiv de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această ipoteză a fost lansată într-un interviu pentru canalul de televiziune UkrLife.tv de economistul rus Andrei Illarionov, un fost consilier al președintelui Vladimir Putin, care a atras atenția asupra unui șablon de comportament al armatei sovietice/ruse în conflictele armate cu participarea Rusiei. 

În opinia lui Illarionov, ”războiul mare abia începe” și una din fazele lui ar putea fi implicarea directă a Republicii Moldova. Un atac din nord, de pe teritoriul belarus, ar opri livrările de armament prin Polonia, iar un atac din sud, de pe teritoriul moldovenesc, ar pune capăt livrărilor de armament prin România, consideră expertul. 

Putin este presat de timp pentru a încheia un armstițiu de încetare a focului în condiții favorabile Kremlinului și va încerca să facă tot posibilul și imposibilul pentru a determina guvernul de la Kiev să ceară pace. Ucraina luptă în continuare grație suportului militar, umanitar și informațional din partea Occidentului, iar reziliența poate fi înfrântă prin lipsirea de ajutoare critice, consideră conducerea Rusiei.

Găgăuzii vor saluta invazia?

Dacă cu Belarus lucrurile sunt mai mult sau mai puțin clare, și Putin practic are mână liberă să dispună de țara vecină după bunul plac, în privința Republicii Moldova situația este mai complicată. Însă în Kremlin bântuie încrederea că există o portiță prin regiunea Bugeac, unde componența etnică este complexă și loialitatea față de autoritățile legitime ale celor două țări este mai redusă în comparație cu alte regiuni, a precizat Illarionov, fără să ofere vreo dată probabilă a noii ofensive.

O invazie rusă prin autonomia găgăuză spre Transnistria nu ar întâmpina rezistență, datorită dispozițiilor pro-ruse cvazi-totale în societatea găgăuză, iar guvernul de la Chișinău fie va cădea, fie se va refugia. Acesta fapt va permite Moscovei să transforme Republica Moldova într-un vasal al Rusiei, ținut sub control cu ajutorul unui regim-marionetă și unui contingent militar, a mai spus economistul.

Direcțiile unei posibile ofensive după Illarionov. Imagine: BBC/News-Cafe.eu.  

Controlând hotarul moldo-român, Putin efectiv ar curma fluxurile de asistență pentru ucraineni, a subliniat el, solicitând jurnaliștii să interpreteze afirmațiile date ca pe o ipoteză sau ”exagerare” ce trebuie luată în calcul.

”Am văzut astfel de scheme în Războiul Doi Mondial, în Ungaria, în 1956, în Cehoslovacia, în 1968, în Georgia, în 2008, în Ucraina, în 2014”, s-a referit Illarionov la exemple din istorie.

Illarionov a atras atenția asupra faptului că pe 11 ianuarie 2023, ministrul apărării Serghei Șoigu l-a numit pe general-colonelul Alexei Kim în funcția de adjunct al comandantului grupului operațional de forțe ruse în Ucraina. Kim este responsabil de frontul de sud. Un alt general, Oleg Saliukov, a preluat controlul asupra frontului de nord, în aceeași zi. 

Illarionov mai crede că exercițiile ruso-belaruse din ianuarie, marșul flotei ruse din Novorossiysk spre țărmurile Ucrainei, ordinul de revenire pentru nava ”Amiralul Gorșkov” din Oceanul Pacific, și noul val de mobilizare în Rusia sunt acțiuni ce trădează intenția unei noi ofensive.   

De notat că în anul trecut forțele ruse au încercat să înainteze spre enclava transnistreană prin sudul Ucrainei, direcția Mikolaev-Odesa, însă ofensiva s-a împotmolit datorită rezistenței ucrainenilor. Speculațiile lui Illarionov semnalează faptul că planul ar putea să fi rămas în vigoare, cu modificări în privința zonei de desant.

În 2013, Illarionov – un critic al Kremlinului care s-a stabilit cu traiul în SUA – a anticipat războiul ruso-ucrainean, iar anterior declarase că Putin a comis crime de așa o natură, încât va dori să guverneze până la moarte, pentru a nu fi persecutat vreo data pentru ceea ce a făcut în toți anii cât se află la putere în Rusia. 

După începutul războiului, Illarionov a declarat că Putin ”nu se va opri la Ucraina” și că scopul lui este schimbarea ordinii mondiale.