O universitate dezvoltă un robot medical pentru tratarea militarilor răniți


Aparatul va fi teleghidat de un specialist medical prin intermediul realității virtuale.

Cercetătorii Universității Sheffield din Marea Britanie au fost contractați de către guvern pentru a dezvolta un robot de triaj ce va fi livrat militarilor. 

Scopul robotului va fi examinarea, prelevarea unor teste și acordarea de prim ajutor militarilor răniți pe câmpul de luptă, în condițiile în care accesul unui paramedic ar fi prea periculos sau evacuarea nu ar fi posibilă la acel moment.

Robotul va fi teleghidat de un medic specialist prin intermediul căștilor de realitate virtuală, care va putea astfel să sporească șansele de supraviețuire a soldaților și să evite riscul de a fi însuși rănit sau ucis.

Un alt motiv de a folosi un robot este că paramedicii militari nu se descurcă la fel de bine ca un profesionist civil, se spune în argumentarea guvernului, care finanțează proiectul prin intermediul Acceleratorului de Apărare și Securitate (DASA). 

Numit ”Medical Telexistence Platform” (MediTel), robotul va fi dotat cu brațe și tentacule pentru manipularea obiectelor mici și va fi montat pe un vehicul comercial mic, capabil să traverseze un teren accidentat.

Robotul se va conduce de sistemul de poziționare globală (GPS) pentru a ajunge la persoanele care au nevoie de asistență, iar medicul va putea vedea situația în timp real datorită camerelor care vor oferi o vedere de 360 de grade.

Ajuns la destinație, MediTel va putea monitoriza semnele vitale ale pacientului, colecta mostre de sânge și salivă, lua temperatura, și aplica pansamente.

Citiți și: 
Poliția San Francisco a fost autorizată să folosească roboți pentru uciderea oamenilor

Potrivit caietului de sarcini, publicat pe pagina DASA, robotul ar trebui să fie capabil să determine nivelul radiației nucleare și să demonteze minele. În viitor, ar trebui să poată executa operații simple. 

În proiect au fost implicați colaboratorii Centrului de Cercetări Avansate în Producție ai Universității Sheffield, compania I3DRobotics și consultanți medicali. Aceștia au termen până în aprilie 2023 să prezinte și să testeze primul prototip. 

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt Laboratorul de Știință și Tehnologia Apărării și Autoritatea de Dezafectare Nucleară.

PUBLICITATE