[video] Ce este Brainscores și cât de multă încredere trebuie de avut în jocurile trivia


O firmă ieșeană organizează quizuri săptămânale cu întrebări de cultură generală și plătește bani adevărați câștigătorilor.

La începutul anului 2018, când guvernul României a împărțit fonduri europene în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-20, Startup Diaspora, ctitorii întreprinderii Rudeana SRL-D au lansat o afacere ce prevede organizarea de jocuri trivia online, cu remunerarea financiară a câștigătorilor.

Ce este trivia? Un concurs cu întrebări din diverse domenii sau un singur domeniu, cu timp limitat pentru a răspunde la ele.

Jocurile trivia nu sunt neobișnuite pentru public, ba chiar sunt destul de populare; amintiți-vă de ”Cum să devii milionar?”, ”Ce? Unde? Când?”, sau blitz-quizurile la diverse posturi de radio. Rudeana nu ar fi astfel prima sau ultima firmă care încearcă să facă bani din chestionare. Nimic deosebit la prima vedere, nu?

Investiție în învățare

Spre deosebire de tot ce există în industria trivia în prezent, jocurile organizate de Rudeana au un specific aparte: participanții la jocuri achită un credit de înscriere – o sumă simbolică cu care își rezervează locul și care constituie o contribuție nesemnificativă la premiul ce urmează a fi plătit. Găsiți aici un PDF explicativ la tema dată. 

La ora 12, în zilele de sâmbătă și duminică, persoanele înscrise sunt așteptate să se logheze pe situl Brainscores.ro și să răspundă la un set de 40 de întrebări din geografie, istorie, biologie, arte, astronomie, economie, fizică, literatură, religie, sport, chimie, reguli de circulație, astrologie, basme... în total peste 40 de domenii.

Jocul este prietenos pentru toate dispozitivele – telefon mobil, tabletă, laptop, desktop. Cei care vor să-și încerce puterile, fără a participa nemijlocit la joc, pot să aleagă unul din cele 5 quizuri gratuite pe prima pagină a sitului.

Jucătorii bifează unul dintre răspunsurile afișate, având 8 secunde pentru fiecare întrebare. La sfârșit, sistemul Brainscores.ro calculează numărul de răspunsuri corecte și punctele acumulate de fiecare participant, și identifică instantaneu câștigătorul/câștigătoarea.

Ceva similar construiesc în prezent Solana Ventures, Microsoft, Google și alți giganți. 

Citiți și:
Solana Ventures va investi $150 de milioane în jocuri care remunerează câștigătorii

Este, evident, imposibil de știut răspunsurile la toate întrebările, dar nici nu este nevoie de asta – câștigă cel care își depășește concurenții la numărul de răspunsuri corecte și puncte acumulate. Când sunt puțini jucători, este remunerată doar persoana care ocupă locul 1. Dacă sunt mai mulți – numărul de premii crește până la trei (consultați regulamentul). 

Screenshot plata premiului câștigătoarei jocului din 22 ianuarie 2023.

Ne place să ne gândim la creditul de înscriere ca la o investiție în inteligența proprie, care motivează învățarea. La urma urmei, 5 lei nu reprezintă o avere, e mai puțin decât costă o felie de pizza. Nici premiul (25 lei) nu este o sumă tocmai enormă, dar raportată la timpul consumat - adică puțin peste 5 minute - este, indiscutabil, o remunerare atractivă.

Mai mulți jucători – premii mai mari

De altfel, valoarea premiului crește odată cu numărul participanților la joc. Dacă la joc participă minim 100 de persoane, valoarea premiului se constituie din prețul biletului înmulțit cu 10, iar de la 1.000 de persoane premiul este egal cu 500 RON, adică 5*100.

De notat, că timpul pentru răspuns rămâne același, circa 5 minute. Fiți de acord - 500 lei în 5 minute este un tarif foarte bun, având în vedere că tot ce trebuie să faceți este să încordați puțin memoria, iar premiul este obținut în condiții perfect legale.

Dacă vor fi mulți utilizatori, peste 10.000, câștigătorul locului 1 va primi 5.000 RON, locul 2 – 500 RON, iar locul 3 – 100 RON. Pentru un număr mai mare de 100.000 sunt prevăzute alte sume, la care intervine și deducerea impozitelor la plătitor. Mai multe video AICI

Chiar dacă nu vă amintiți câte planete are Sistemul Solar, s-ar putea să fi auzit cu cine a fost căsătorit actorul american Brad Pitt, și astfel să ștergeți nasul concurenților care sunt buni în astronomie, dar nu citesc știrile mondene. Sau ați putea face lejer diferența între Arca de Triumf din Paris și Arca de Triumf din București. Fiecare are o șansă datorită varietății întrebărilor.

Un alt factor care influențează suma este dificultatea întrebărilor. Detalii AICI

PUBLICITATE


Anti-frauda și riscurile

Brainscores.ro este securizat împotriva fraudelor. O eventuală spargere a sitului nu-i ajută nicicum pe infractori să vadă răspunsurile la întrebări. Nimeni nu știe ce întrebări au fost selectate pentru joc și, astfel, nimeni nu cunoaște răspunsurile din timp, nici organizatorii.

Situl nu folosește boți și toate întrebările sunt generate de persoane antrenate pentru acest job, iar drept surse de informații servesc enciclopediile, cartea recordurilor Guinness, Wikipedia, manualele școlare, siturile oficiale, și altele.

Totodată, Rudeana a integrat un procesator de plăți online european pentru achitarea biletelor de joc. În cazul unor erori sau anulare de competiție, banii sunt returnați garantat.

Cel mai mare risc la adresa acestei afaceri este interpretarea greșită a scopului jocurilor Brainscores. Anumite persoane văd o schemă de înșelăciune, altele cred că este vorba despre o piramidă financiară, și noi înțelegem că multă lume a fost trasă în țeapă și se teme să aibă încredere în ceva necunoscut. Așa e și normal, e ok să fii vigilent. Doar că Brainscores nu este acest caz, cu siguranță.

Alte persoane ne cataloghează drept un soi de casino sau joc de noroc, ceea ce tot nu este adevărat. Brainscores nu alege câștigătorul aleatoriu și nu folosește algoritmi de tragere a șansei oarbe. Utilizatorii sunt cei care controlează procesul și pot să-și evalueze potențialul intelectual la justa valoare.

Aplicația

Drept confirmare a siguranței jocurilor Brainscores este aplicația cu același nume, care are o logică diferită de funcționare dar folosește același principiu de remunerare. Ea a fost acceptată pentru publicare în GooglePlay și urmează a fi actualizată pentru logarea cu contul Google și Facebook. După ce va fi executat un mecanism de logare cu contul Apple, va fi publicată și în AppStore. În prezent înregistrarea și logarea au loc doar prin poșta electronică.

Screenshot aplicația Brainscores.

Atât Google, cât și Apple au verificat ”la sânge” aplicația și nu au depistat semne de fraudă sau înșelăciune. Aplicația poate fi descărcată AICI

Noii-veniți în aplicație primesc 45 de cheițe gratuite cu care pot fi deblocate 45 de întrebări. Utilizatorii pot câștiga fără a cheltui un leu. Cheițele noi sunt fie achiziționate, fie primite după vizionarea publicității.

Brainscores și integrarea în sistemul educațional

Scopul acestui proiect, care a fost susținut de guvernul român, este de a încuraja învățarea și a remunera persoanele curioase și însetate de cunoștințe, prin joc, ca metodă (excelentă) de a petrece timpul liber.

Atragem atenția cititorilor că modelul de quiz este deja răspândit în sistemul de educație din multe țări, inclusiv în România și Republica Moldova. La multe obiecte, teste sau examene, elevii și studenții bifează unul sau câteva răspunsuri la întrebările cu multiple variante de răspuns, având la dispoziție un anumit interval de timp.

Acest model de control al cunoștințelor este viitorul sistemului de educație și Brainscores își dorește să evolueze într-o platformă prin care oricine poate să-și verifice oricând (!) nivelul de pregătire pentru BAC sau facultate. Visul nostru ar fi să ne calificăm ca sursă oficială de examinare a cunoștințelor pentru vorbitorii de limbă română, și nu numai.

Creatorii Brainscores.ro nu au pus mare accept pe design, și critica sub acest aspect ar fi meritată, însă mai important pentru noi a fost să identificăm cât mai mulți câștigători, pentru a implementa următoarea etapă a proiectului – lansarea sitului și aplicației în alte limbi și integrarea cu programul academic liceal și universitar.

Click pe ziua din calendarul pe prima pagină Brainscores.ro pentru a vă programa la următorul joc. 

 

Pentru a fi la curent cu activitățile noastre, ne puteți urmări pe
- grupul nostru pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/brainscores
- pagina Facebook: https://www.facebook.com/brainscores/
- grupul din LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/12305716/
- pagina în LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/brainscores
- sau pagina din Twitter: https://twitter.com/Brainscores1



Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas