Buletinul oficial al oamenilor de știință: Dezastrul nuclear este mai aproape decât a fost vreodată

Este a treia oară când Rusia pune în pericol lumea cu armele nucleare.

Activiștii care gestionează portalul despre cele mai iminente pericole la adresa umanității au mutat acul mare al așa-numitului Ceas al Apocalipsei în poziția de 90 de secunde ”până la miezul nopții”.

Oamenii de știință avertizează, într-o declarație oficială publicată în ”Bulletin of the Atomic Scientists” (Buletinul savanților din domeniul atomic), că planeta a intrat în anul 2023 cu cele mai mari șanse de anihilare prin deflagrație nucleară care au existat vreodată. 

Amenințarea nucleară este reală și se datorează războiului ruso-ucrainean, se spune în document.

Semnatarii declarației menționează că invazia Rusiei în Ucraina și o eventuală degenerare a conflictului într-o confruntare directă între Rusia și blocul NATO sunt motivele pentru care timpul indicat de ceasul imaginar s-a scurtat până la doar 1 minut și jumătate.

”Amenințările abia voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului - prin accident, intenție sau calcul greșit - este un risc teribil. Probabilitatea ca conflictul să scape de sub controlul oricui rămâne mare”, se spune în declarație.

Acțiunile recente ale Rusiei contravin angajamentelor asumate de Moscova de zeci de ani în urmă, inclusiv promisiunii făcute la Budapesta, în 1994 - alături de Statele Unite și Regatul Unit - de a respecta independența și suveranitatea Ucrainei în granițele existente, în schimbul renunțării la armele nucleare, notează autorii, precizând că Ucraina nu doar a trimis toate bombele și rachetele nucleare în Rusia, dar și a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment