Killerii lui Putin îl vânează pe jurnalistul de investigație bulgar Hristo Grozev


Directorul grupului Bellingcat a decis să nu revină în Austria de teama agenților ruși.

Hristo Grozev, un jurnalist de investigație bulgar de 53 de ani, cunoscut mai ales pentru anchetele despre rolul armatei ruse în doborârea aeronavei civile a companiei Malaysian Airlines de asupra Ucrainei, otrăvirea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi de către FSB și atentatul la viața disidentului Serghei Skripali în Marea Britanie, a decis să nu revină la Viena, unde a locuit în ultimii 20 de ani.

Grozev, care este directorul executiv al grupului de investigație Bellingcat, a declarat pentru publicația austriacă ”Falter” că Austria nu-i mai poate oferi siguranță personală, din cauză este o țară cu un număr mare de agenți ruși. 

”Suspectez că în oraș [Viena] sunt mai mulți agenți ruși, informatori și acoliți [ai Kremlinului] decât polițiști” și-a justificat decizia Grozev, care recent a fost anunțat în urmărire internațională de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse.

Despre pericolul care îl paște în Viena Grozev a aflat de la sursele din serviciile speciale.

Citiți și: 
[video] Au fost făcute publice numele autorilor masacrului din Bucia
Un pușcăriaș condamnat de omoruri a fost decorat de Putin pentru participarea la războiul în Ucraina

De notat că, recent, Bellingcat a fost inclus în lista organizațiilor ”nedorite” în Rusia, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Cel mai probabil motiv este dovezile acumulate de Bellingcat precum că Moscova se face direct responsabilă de moartea celor aproape 300 de persoane la bordul Boeing-ului care efectua zborul pe cursa MH17/MAS17 Amsterdam – Kuala Lumpur. Iar în decembrie 2022, pe numele lui Grozev a fost eliberat un mandat de arestare, fără să fie specificate motivele oficiale. Anterior FSB l-a acuzat că a încercat să atragă piloții militari ruși de partea ucrainenilor, despre care Grozev a este un neadevăr. 

Austria, deși este membră a Uniunii Europene, nu face parte din Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO). De asemenea, deși susține sancțiunile occidentale impuse Rusiei, nu a trimis armament forțelor ucrainene, insistând că este un stat neutru.

Despre Viena s-a scris frecvent că este un ”dispecerat și domiciliu” pentru membrii serviciilor speciale din multe țări, inclusiv Rusia, însă Austria nu a reacționat la informațiile din mass media. Abia săptămâna curentă autoritățile au expulzat 4 diplomați ruși pentru ”activități incompatibile cu statutul lor” – o formulare rutină pentru acțiuni de spionaj ce pun în pericol securitatea națională.

Grozev nu a precizat dacă va reveni în Bulgaria sau va alege o altă țară, sau dacă decizia este una temporară. Jurnalistul crede că Kremlinul vrea să se răsbune pe el pentru expunerea crimelor comise de serviciile de securitate ruse. 

PUBLICITATE



Brainscores este un proiect finanțat din bani europeni pentru a oferi posibilitate persoanelor iubitoare de carte să genereze venit din cunoștințele proprii. Quizul are loc de 2 ori pe săptămână, sâmbătă și duminică la ora 12, și este o modalitate excelenta de a va relaxa. Participanții răspund la 40 de întrebări (circa 5 min), contribuind un credit de 5 lei, și persoana care are cele mai multe răspunsuri corecte este remunerată cu 25 lei. Totul transparent și absolut anonim. Mai multe informații despre joc AICI.