[video] Arabia Saudită intenționează să ridice un zgârâie-nor pe o suprafață de 19 km pătrați


Cubul Mukaab, cu înălțimea de 400 metri, va fi una dintre cele mai mari structuri construite vreo-dată.

Guvernul Arabiei Saudite, un regat petrolier între Africa și Orientul Mijlociu, a anunțat planul de a construi un zgârâie-nor în formă de cub, cu înălțimea de 400 metri în capitala țării, Riyadh.

Fondul de Investiții Publice a publicat pe 16 februarie un video cu imaginile unei structuri futuristice pe o suprafață de 19 km pătrați, care conține în interior peste 104.000 de unități rezidențiale, 9.000 camere de hotel, zone de shopping cu suprafața totală de 980.000 metri pătrați și spații de oficii cu suprafața totală de 1,4 milioane de metri pătrați. 

În interiorul cubului, care ar putea găzdui 20 de clădiri de genul Empire State Building, va fi ridicat un turn în formă de spirală, cu numeroase atracții turistice și culturale, centre de distracții, un muzeu, un teatru și o universitate de tehnologii și design.

Fațada cubului va avea forme triunghiulare suprapuse în stilul arhitectural Najdi.

Cubul Mukaab, potrivit proiectului, va face parte din districtul Murabba și va fi dezvoltat de New Murabba Development, o companie nouă condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, care este și autorul proiectului.

Construcția cubului Mukaab urmează a fi finalizată în anul 2030.

Citiți și:
China imprimă în 3D un baraj de hidrocentrală

Mukaab nu este primul mega-proiect conceput de imaginația prințului bin Salman. Acum doi ani conducătorul de facto al regatului a propus să fie construit un oraș linear (The Line) cu lungimea de 170 km ce străbate peninsula arabă de la est spre vest. Acest proiect controversat, denumit Neom, a fost dur criticat de organizațiile de mediu pentru impactul negativ asupra ecosistemului local.

Guvernul de la Riyadh se justifică prin necesitatea de a diversifica economia țării, care în prezent este dependentă de exporturile de petrol, și anticipează că Proiectul Mukaab va contribui cu aproape 48 miliarde dolari SUA la PIB-ul țării, generând totodată 334.000 de locuri de muncă.

Autoritățile saudite nu au oferit cifre privind costurile acestui proiect.