Arme în schimbul aurului. Rusia va înființa o bază militară în Sudan


Kremlinul va obține controlul asupra căilor de navigație între Canalul Suez și Strâmtoarea Bab al-Mandab.

După câteva vizite ale ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov la Hartum, Moscova pare să fi convins autoritățile din Sudan să-i permită să construiască o bază maritimă-militară la malul Mării Roșii. Aceasta va găzdui până la 4 nave de luptă în port și circa 300 de militari pe uscat. Baza va fi dotată cu sisteme de apărare anti-aeriană și război electronic.

Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru alți 10 ani, notează AP și Reuters

În schimb, Rusia va livra arme guvernului din Sudan și va exploata minele cu minerale și minereuri, în special cele cu aur.

Detaliile acordului nu sunt cunoscute, iar documentul urmează a fi ratificat de organul legislativ al statului african. Acest organ nu există în prezent și întreaga putere în țară este deținută de un grup de militari care au venit la guvernare în rezultatul unei lovituri de stat în aprilie 2019. Lovitura de stat a fost condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan.

Rusia are în prezent 10 baze militare în străinătate, inclusiv una în Republica Moldova, și planifică să deschide încă 6 în țările africane (Republica Central Africană, Egipt, Eritreea, Madagascar, Mozambic, Sudan).