În lumea cuantică, timpul poate fi manipulat


Savanții pretind că au găsit o modalitate de a inversa timpul într-un sistem cuantic.

Noutatea ar putea fi interpretată drept o glumă sau știre clickbait dacă nu ar exista o cercetare destul de serioasă în acest sens, publicată pe portalul Optica Publishing Group în februarie 2023. 

Aceasta reprezintă o sursă pentru subiecte de optică și fotonică, care au fost evaluate și acceptate pentru dezbatere de comunitatea oamenilor de știință.

Autorii cercetării cu privire la manipularea timpului într-un sistem cuantic – o echipă de savanți de la Academia de Științe a Austriei și Universitatea din Viena – pretind au reușit să accelereze timpul, să-l încetinească, și chiar să-i inverseze cursul. Totul datorită proprietăților neobișnuite ale lumii cuantice, o ramură relativ nouă a fizicii, care uimește fizicienii, astronomii și inginerii.

Potrivit autorilor cercetării, legile cunoscute ale fizicii nu se încadrează în lumea subatomică, care este alcătuită din particule cuantice numite ”qubiți” și, din punct de vedere tehnic, pot exista în câteva stări simultan, un fenomen cunoscut drept întanglement cuantic, ceea ce în traducere ar fi”conectare” sau ”împletire” cuantică.

Miguel Navascués, membru al Academiei de Științe a Austriei, explică într-un interviu cum echipa din care face parte a realizat cum să manipuleze cu ceasul acestor particule:

”Imaginați-vă că fizica clasică este un teatru, unde suntem nevoiți să privim un film de la început până la sfârșit, indiferent de preferințele noastre.

Acum imaginați-vă că suntem acasă (fizica cuantică), unde cu ajutorul telecomenzii privim orice fragment dorim. Putem reveni la o scenă anterioară sau putem sări peste mai multe scene înainte”. 

Autorii cercetării au elaborat un așa-numit ”protocol de revenire” sau ”comutator cuantic”, cu ajutorul căruia în timpul unei serii de experimente particula a revenit la starea inițială.

Cititorii care se gândesc că știința este aproape să descopere o cale de a inversa timpul vor trebui să aștepte încă multe milenii. Procesul, explică Navascués, este valabil pentru o particulă care conține minim informații și poate fi izolată de interferențe externe. Timpul necesar pentru a finaliza procesul depinde de volumul de informații pe care sistemul îl poate stoca și de protocoalele disponibile.

”Teoretic vorbind, da, un om poate fi întinerit prin inversarea timpului. Ființa umană este un sistem fizic ce conține un volum extraordinar de enorm de informații. Ar dura milioane de ani pentru a întineri o persoană cu mai puțin de o secundă”, a precizat savantul, adăugând că sistemul este capabil de a trimite la starea anterioară doar o anumită particulă.

Există, însă, și motive de optimism. Echipa din spatele cercetării a mai descoperit că accelerarea timpului poate avea aplicări practice. Timpul evoluționar poate fi transferat între sisteme fizice identice și, dacă există 10 astfel de sisteme, este posibil de ”furat” câte un an de la 9 dintre ele în favoarea celui de-al 10-a, fapt care a fost demonstrat experimental, a mai spus Navascués.

Starea qubit a unui procesor cuantic, de exemplu, poate fi inversată în timp, pentru a permite cercetătorilor să vadă erorile proprii chiar în timpul experimentelor.

Citiți și: 
Super-bogații lumii finanțează un laborator care caută vaccinul împotriva morții

Întitulată ”Demonstration of universal time-reversal for qubit processes” (Demonstrarea inversării universale a timpului pentru procesele qubit), lucrarea comună a Academiei de Științe a Austriei și Universității din Viena este o continuare a studiului ”Resetting Uncontrolled Quantum Systems” (Resetarea sistemelor cuantice necontrolate), care a apărut în revista ”Physical Review X” în iulie 2018, și a fost finanțată de Comisia Europeană, Guvernul Austriei, și câteva fundații specializate pe promovarea cercetărilor. 

În secolul trecut, matematicianul și filosoful american de origine austriacă Kurt Gödel (Metrica Gödel), unul dintre cei mai apropiați prieteni a lui Albert Einstein, a elaborat un model al universului în mișcare rotativă, în care călătoriile în trecut sunt perfect posibile (imaginea următoare).