Actorul american Steven Seagal a înființat o nouă companie în Rusia, împreună cu fiul


Eroul filmelor de acțiune se lansează în producerea și îmbutelierea băuturilor nealcoolice și apei.

Steven Seagal, maestru în arte marțiale și star hollywoodian, a înființat în Rusia o întreprindere cu răspundere limitată împreună cu fiul său Dominic, având fiecare câte jumătate de cotă. Noua firmă cu denumirea ”Cinci elemente” se va ocupa de producerea băuturilor nealcoolice pentru copii și îmbutelierea apei plate, iar seniorul are funcția de director general.

Cei doi figurează în registre drept cetățeni ruși; Steven Seagal a primit pașaportul de la președintele Vladimir Putin în persoană în anul 2016, tatăl lui fiind un evreu emigrat din Rusia după Primul Război Mondial.

Citiți și: 
[VIDEO] Actorul american Alec Baldwin a împușcat mortal o colegă în timpul filmărilor

Portalul economic RBK, care a descoperit primul noua afacere a actorului și regizorului american, scrie că ”Cinci elemente” a fost înregistrată în Moscova pe 22 martie 2023, într-o clădire pe strada Matrosskaia Tișina (Tăcerea Marinarilor), și este a două firmă deschisă de Seagal în Rusia.

Prima se numește ”Steven Seagal Group” și are în statut o serie de CAEN-uri legate de activități artistice și distractive. El a fost și asociat în compania ”Iarmaroacele Rusești” în anul 2018, dar s-a retras din cauza lipsei de timp pentru noua afacere în domeniul comerțului cu amănuntul. 

Seagal primind pașaportul rusesc de la Putin, în 2016. Imagine: Kremlin

Steven Seagal a participat și în alte proiecte economice, dar are și o funcție publică. El este reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova pentru relațiile umanitare ruso-americane, iar în 2021 a primit carnet de membru al partidului ”Rusia Justă – Patrioții pentru Dreptate”. În anul 2013, Seagal a promovat pistoale și mitraliere produse de compania rusă ORSIS / PromtehTehnologhia, făcând lobby pentru intrarea acesteia pe piața americană a armelor.

Prietenia cu dictatorii

În anul 2022, șeful administrației de ocupație din Donețk Denis Pușilin a anunțat că Steven Seagal a vizitat regiunea Donbas pentru producerea unui film documentar despre războiul din Ucraina. Pe 27 februarie 2023, Putin l-a decorat pe Seagal cu Ordinul Prieteniei.

Seagal fost surprins anterior în compania câtorva lideri autocrați - Alexandr Lukașenko (Belarus), Nicolas Maduro (Venezuela), Rodrigo Duherte (Filipine).

Câteva surse media speculează precum că Seagal a fost recrutat de Ministerul Apărării și FSB pentru a instrui militarii în materie de arte marțiale, în special aikido. Maestrul-actor nu a comentat deocamdată aceste zvonuri.

De notat, că în centrul Moscovei funcționează un club de aikido a lui Seagal.

Steven Seagal este, de asemenea, cetățean al SUA și Serbiei. Este cunoscut datorită filmelor de acțiune, în care a jucat roluri de salvator al inocenților sau justițiar, dar și numeroaselor scandaluri de hărțuire sexuală. Este la a 4-a căsătorie și are 7 copii și 3 nepoți. 

Un alt actor amorezat de Rusia și Putin este francezul Gerard Depardieu, care, de asemenea, deține un pașaport rusesc. Depardieu în 2022 a închis ultima sa afacere în Federația Rusă - centrul de producție cinematografică din Moscova, din lipsă de proiecte viabile. Celelalte afaceri ale actorului francez în Rusia au fost abandonate în 2020.

Spre deosebire de Seagal, care a rămas budist după primirea cetățeniei ruse, Depardieu a renunțat la catolicism și s-a convertit la creștinism ortodox.