Războiul a accelerat tranziția UE la surse regenerabile de energie


Pentru prima dată, energia solară și cea eoliană au depășit gazele naturale la generarea electricității în Europa.

Deși au promis să grăbească migrarea sectorului energetic în sensul renunțării la combustibilul fosil, politicienii nu au demonstrat o voință fermă în acest sens, și doar războiul din Ucraina a convins guvernele Uniunii Europene să facă pași mai robuști în direcția respectivă.

Această concluzie se desprinde dintr-un raport al organizației Ember, un think-tank nonprofit cu sediul la Londra, care notează că, în anul 2022, energia solară și eoliană au generat 22% din electricitatea produsă în UE. Este un volum record, care depășește volumul de curent generat de gazele naturale – 20%. 

În anul trecut, capacitățile solare au crescut cu 24%, iar cele eoliene cu 8,6%, potrivit raportului ”European Electricity Review 2023”. Autorii documentului creditează aceste evoluții cu măsurile de limitare a achizițiilor de agenți energetici din Federația Rusă ca răspuns la invadarea militară a Ucrainei, temperaturile blânde în iarna trecută, și campania de economisire a consumului electric pe continentul european.

Deși unele țări s-au grăbit să redeschidă centralele electrice în bază de cărbune, consumul acestuia a crescut cu doar 1,5%, până la 16%, ceea ce este totuși sub obiectivele strategiei UE în domeniul energetic. 

În același timp, capacitățile hidro și nucleare au fost în decline, provocând un deficit de 7% față de cerere. De vină ar fi seceta severă care a cuprins Europa, problemele tehnice la centralele nucleare franceze și închiderea unor centrale nucleare în Germania.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la instalații solare – plus aproape 100% în comparație cu anul precedent – și până în 2026 se va majora până la peste 400 gigawatts, potrivit scenariului prost, adică dublu față de anul trecut. Țările UE care au demonstrat cea mai bună performanță sunt Germania, Spania, Polonia, Olanda și Franța.

”European Electricity Review” este publicat pentru al 7-a an consecutiv în baza analizei pieței energetice europene de experții contractați de Ember.

Ultima a existat între 2008 și 2020 în calitate de inițiativă civică numită ”Sandbag Climate Campaign” sub patronajul baronesei Bryony Worthington, iar acum 3 ani s-a închegat ca instituție neguvernamentală sub denumirea Ember.

Printre fondatori sunt Climate Giving, Sunrise Project, Thirty Percy, Esmee Fairbairn, WWF și alte organizații.

Raportul complet poate fi descărcat aici