În India se răspândește un virus extrem de periculos


Autoritățile statului indian Kerala au bătut alarma în legătură cu depistarea unui virus mortal - Nipah (NiV) - care a luat viața unui băiat de 12 ani la începutul lunii septembrie 2021.

Nipah este considerat unul dintre cei mai periculoși viruși cu care oamenii s-au ciocnit vreo-dată. În timpul epidemiei precedente acesta a ucis 17 din cei 18 pacienți infectați. Boala este mai puțin contagioasă decât COVID-19, însă, având perioada de incubare de 45 de zile, de cele mai deseori ea trece neobservată până este prea târziu. Circa 20% dintre pacienți supraviețuiesc cu simptome neurologice pe termen lung, iar rata de mortalitate poate să ajungă la 75%, comunică televiziunea americană CBSnews

Chiar și un focar mic reprezintă un pericol public major, au menționat oficialitățile medicale, fapt pentru care cazul cu băiatul de 12 ani a fost luat foarte serios. Timp de două zile au fost identificate și carantinate toate persoanele care au avut contacte cu victima. Autoritățile au sigilat o zonă de 2 mile în jurul casei acestuia pentru a preveni răspândirea virusului, în cazul în care măsurile de urmărire a contactelor eșuează. 

Doi reprezentanți ai personalului medical care au tratat victima au simptome de infecție cu Nipah, fiind acum în așteptarea rezultatelor testelor sangvine, dar au fost confirmate și alte cazuri. 

De notat că în septembrie 2020 consilierul-șef în probleme medicale al Casei Albe, Anthony Fauci, a avertizat că umanitatea ”intră în era pandemiilor”, iar răspândirea virușilor - inclusiv celor de genul Nipah - va deveni un lucru obișnuit. 

Nipah revine periodic mai ales în Asia de Sud-Est, din cauza distrugerii sistematice a mediului și în special a habitatului animalelor sălbatice.

Ultimele, inclusiv liliecii, despre care se crede că răspândesc viruși, se mută tot mai aproape de zonele populate de oameni, contribuind la majorarea riscului de izbucnire a epidemiilor.

Infecția Nepah la oameni poate decurge de la asimptomatic până la boli respiratorii acute și encefalită, care este mortală, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. În prezent nu există tratamente sau vaccinuri împotriva Nepah atât la oameni cât și animale. Gazdele naturale ale acestui patogen sunt liliecii din familia Pteropodidae, care se alimentează cu fructe, dar și porcii pot fi purtători. Virusul se transmite de la animale la oameni, de la oameni la oameni, dar și prin mâncarea infectată. 

Organizația Mondială a Sănătății a inclus încă în anul 2018 Nepah în lista de priorități în vederea dezvoltării unui vaccin eficient împotriva virusului.