Cum automobilele electrice pot deveni o sursă majoră de poluare a mediului

Contrar opiniei răspândite precum că automobilele electrice sunt prietenoase mediului și nu emit dioxid de carbon, adevărul este că în procesul de producere a acestora povara pe mediu rămâne aceeași, iar bateriile lor cu timpul ar putea da mari bătăi de cap.

Mai exact, este vorba despre producerea și reciclarea bateriilor în bază de litiu/ion, care pot deveni o sursă importantă de poluare. De asemenea, la fabricarea propriu-zisă a unei mașini electrice emisiile de carbon sunt aceleași ca și pentru fabricarea unei mașini convenționale, în baza motorului de ardere internă, scrie MarketWatch

Potrivit estimărilor oficiale dar și așteptărilor industriei auto, până în anul 2030 pe piața internațională vor fi vândute între 100 de milioane și 160 de milioane de automobile electrice.

Agenția Internațională a Energeticii (AIE) prognozează că în lume vor circula 145 de milioane de vehicule de acest fel, iar dacă guvernele se mobilizează și depun eforturi pentru atingerea scopurilor privind eficiența energetică și încetinirea schimbărilor climatice, numărul lor va putea ajunge la 230 de milioane – și asta doar în cazul vehiculelor cu patru roți și fără autobuze sau camioane. Și aici apare o problemă: multe mașini, multe baterii.

Cele mai populare baterii în industria auto sunt în bază de litium și ion. Ele ocupă mai mult spațiu decât bateriile cu plumb acid. De asemenea, bateriile din litium/ion sunt extrem de flamabile și chiar pot exploda dacă sunt demontate incorect.

În următorii 10-15 ani în lume vor fi milioane de mașini electrice care vor atinge sfârșitul ciclului de viață și va fi nevoie de uzine și specialiști care vor putea recicla bateriile electrice. Asta înseamnă îndepărtarea bateriilor din vehicule, extragerea și logistica pieselor și metalelor prețioase, și dispunerea deșeurilor – care sunt periculoase pentru mediu.

În prezent, potrivit sursei citate, doar 5% din bateriile electrice cu litiu/ion sunt reciclate, iar majoritatea țărilor nici nu au legi adecvate pentru gestionarea sectorului dat. Imactul ca rezultat al inacțiunii ar putea fi devastator atât pentru industria auto, dar mai ales pentru mediu.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment