Cum hackerii au accesat iPhone-ul unui journalist cu un simplu text


Victima a descris experiența sa drept ”un jaf comis de o stafie”, dar crede că a reușit să identifice sursa mesajului.

Jurnalistul publicației New York Times, Ben Hubbard, este specializat pe subiecte din Asia Mijlocie. Acesta a primit recent un mesaj iMessage – pe care nu l-a deschis niciodată – dar care i-a accesat neautorizat telefonul mobil, un iPhone.

Într-un articol dedicat subiectului dat Hubbard a descris experiența personală drept ”un jaf comis de o stafie”, deoarece expeditorul nu a fost expus. În colaborare cu Citizen Lab, un institut de cercetări în domeniul programelor de spionaj și furt de date, jurnalistul a reușit să identifice atât softul malițios, cât și expeditorul.

Citizen Lab a identificat virusul de tipul ”zero-click exploit”, adica un soft care nu cere neaparat sa fie accesat prin atingere pe ecran, drept ”Pegasus”.

Acest program a fost elaborat de NSO Group, o firmă israeleană conectată la scandalurile cu hack-uirea dispozitivelor mobile (fapt negat de firma respectivă).

Experții care au colaborat cu jurnalistul au făcut, de asemenea, conexiunea dintre incident și guvernul Arabiei Saudite, care a încercat și în trecut să spargă telefonul mobil a lui Hubbard. Ultimul este autorul unei serii de articole despre activitățile casei regale saudite și despre prințul Mohammad bin Salman, liderul de facto al țării.

Jurnalistul notează că hackerii au dezvoltat în ultimii ani instrumente sofisticate pentru furtul de date și, în pofida încercărilor companiei Apple de a actualiza sistemul iOS, în prezent evitarea linkurilor suspecte nu este o măsură suficientă – utilizatorii sunt în pericol din cauza unui mesaj simplu. ”Este ca un joc de-a cârtița: astupi o gaură, iar mai devreme sau mai tărziu o altă gaură apare în alt loc”, a scris Hubbard.

Situația devine și mai jenantă datorită participării unor instituții guvernamentale în activități de urmărire și interceptare a cetățenilor și jurnaliștilor, subliniază New York Times.