Google ar putea obține acces la informații top secret ale Pentagonului


Departamentul Apărării al SUA a lansat un tender privind oferirea de servicii cloud pentru forțele armate, iar compania Google face un lobby agresiv pentru a câștiga contractul în valoare de miliarde de dolari.

Potrivit New York Times, compania a detașat deja o echipă de ingineri din departamentul responsabil de programe cloud și a prezentat informații despre ei pentru verificare.

Pagina oficială pentru tendere organizate de Guvernul SUA (SAM.gov) conține specificațiile generale ale serviciilor solicitate de Pentagon, dar și precizarea precum că două contracte vor fi semnate pentru o perioadă indefinită și volum de muncă nedeterminat cu Amazon și Microsoft – însă oricum este necesar încă un prestator (sau câțiva) pentru modernizarea infrastructurii cloud.

Prestatorul (sau prestatorii) selectat va oferi tehnologii de tip cloud și asistență tehnică și analitică la procesarea informaților sensibile, secrete și top secrete, precum și transmiterea datelor în timp real pentru luarea de decizii tactice.

Anterior, ca rezultat al presiunii din partea a mii de angajați, Google a promis că nu va colabora cu statul la elaborarea de softuri militare sau de spionaj în baza inteligenței artificiale, și chiar a semnat un cod de etică în acest sens. Totodată compania a lăsat să se înțeleagă că nu renunță la colaborări cu Pentagonul în alte domenii.