Statistica bate propaganda: cât de eficiente sunt, totuși, vaccinurile chineze?


Republica Populară Chineză a livrat peste câteva miliarde de doze de Sinovac și Sinopharm, iar datele colectate sugerează că producătorii au supra-estimat eficiența acestora.

Mass media din China a criticat în repetate rânduri măsurile luate de țările occidentale pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2 și varianta Omicron a oferit un nou prilej de a acuza Vestul de ”neglijență”.

„Țările vestice sunt susceptibile de a fi prinse de Omicron dacă varianta se dovedește extrem de infecțioasă, cu relaxarea lor neștiințifică a măsurilor de control al epidemiei și excesul de încredere în vaccinuri”, a raportat Global Times, un serviciu de știri naționalist, citat de Financial Times

Global Times, dar și alte publicații chineze (China cenzureaza presa), au lăudat, pe de altă parte, autoritățile de la Beijing pentru politica ”zero-COVID” și au acreditat ideea că nu există temei pentru a nu avea încredere în vaccinurile locale, pe fundalul încertitudinii în țară privind eficacitatea și durabilitatea Sinovac și Sinopharm, notează revista britanică.

Neîncrederea

Această incertitudine, pe de o parte, este confirmată de înseși faptul că mass media chineză abordează subiectul, iar pe de altă parte este alimentată de o serie de evenimente care ridică câteva întrebări în privința vaccinurilor de origine chineză.

În primul rând, focarele recente provocate de varianta Delta în jumătate din provinciile Chinei au forțat autoritățile să instituie lockdown în teritoriile subordonate, ceea ce n-ar trebui să existe dacă vaccinurile își făceau treaba. Ori, Beijingul a informat lumea că, după administrarea a 2,5 miliarde de doze pentru 1,4 miliarde de oameni, a luat pandemia sub control și că politica de zero toleranță are efect.

În mesaje private și interviuri oferite în condiții de anonimitate Financial Times, mulți părinți din China se arată rezervați vis-a-vis de eficacitatea vaccinurilor locale și deocamdată rezistă apelurilor guvernului de a vaccina copiii.

În al doilea rând, China a vândut vaccinuri sau a promis că va livra cantități mari și altor țări – fiind vorba de zeci de milioane de doze pentru milioane de oameni.

America Latină și Caraibele, unde locuiesc doar 8% din populația lumii, au suferit aproape o treime din toate decesele cauzate de COVID. În timp ce China a livrat aproape dublul numărului de vaccinuri în comparație cu SUA – dintre care majoritatea au fost distribuite prin Covax – tot mai multe țări din această regiune trec la alți producători. Anul trecut, statul brazilian São Paulo a încheiat un parteneriat cu Sinovac, exact când președintele Jair Bolsonaro se confrunta cu critici pentru gestionarea ineficientă a crizei COVID-19. Vaccinul chinez a fost injectat la cea mai mare parte a locuitorilor la etapa timpurie a campaniei, însă brusc autoritățile au decis să vaccineze cetățenii cu AstraZeneca.

Oficialitățile din São Paulo inițial au pretins că CoronaVac (vaccinul companiei Sinovac) are o eficacitate de 78% în cazurile ușoare până la severe, însă după ce au fost presate să facă publice rezultatele testelor au admis că rata de eficacitate constituie doar 50,4%, ceea ce este puțin mai mult de minimum necesar și include stările ușoare de boală.

Savanții Institutul Butanhan, unde sunt finisate vaccinurile CoronaVac în Brazilia, au concluzionat că eficacitatea produsului este ceva mai mare – 62,3%. Instituția respectivă a livrat peste 100 de milioane de doze de CoronaVac, iar ulterior a sistat producția.

Mai recent - Ministerul Sănătății din Singapore a anunțat că persoanele care au primit două doze de vaccinuri de la Sinovac sau Sinopharm vor trebui să-și administreze și o a treia doză.

Lipsa de transparență

Spre deosebire de vaccinurile occidentale BioNTech/Pfizer și Moderna, care funcționează în bază de cod genetic mRNA, vaccinurile de la Sinovac și Sinopharm sunt produse din viruși inactivați.

Informațiile despre situația în RPC sunt filtrate masiv de cenzura comunistă și astfel este dificil de a evalua impactul real al campaniei de imunizare în China. În multe țări sărace, unde populația a fost imunizată cu dozele chineze, au fost salvate multe vieți, și acest fapt este bine cunoscut, dar tot atât de adevărat este că cel mai mare număr de reinfecții a survenit după vaccinurile chineze.

Ceea ce a promovat bine vaccinurile chinezești este presiunea diplomatică enormă din partea Beijingului, în condițiile în care multe guverne au fost disperate să asigure populația cu vaccinuri, mai scrie FT.

Informații oficiale despre vaccinuri pot fi accesate pe situl Organizației Mondiale a Sănătății și aici Covid19.Trackvaccines.org.



Is breaking up Google a good idea?

View all
YES
NO
There may be other, better options