Cu zero venituri în cont, Rivian a devenit al treilea cel mai valoros producător auto în lume


Compania nu a raportat vânzări în cei 12 ani ani de activitate, însă un contract suculent i-a împins valoarea de piață în topul producătorilor auto, chiar dacă listarea la bursă a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte.

Rivian, specializat în producerea de vehicule electrice, și-a văzut prețul actiunilor dublându-se până la un nivel de capitalizare de $140 de miliarde, cu $1 miliard mai mult de cât Volkswagen. Pe primul loc rămâne Tesla cu peste $1 trilion și Toyota cu $306 miliarde.

Compania a debutat la bursă cu un pret de $78 per acțiune, iar acum se bucură de un preț de circa $160. Cei mai mari investitori sunt Amazon, care a achiziționat 20% din stock, și Ford, un alt producător auto. Amazon a comandat 100.000 de vehicule Rivian pentru serviciul său de livrări. 

Interesul companiei Amazon se explică parțial și prin faptul că Jeff Bezos este un concurent cu Elon Musk în domeniul explorării cosmosului.

Ultimul i-a șters nasul lui Bezos cu contracte grase semnate între SpaceX și NASA, și șeful Blue Origin ar face orice ca să detroneze Tesla. Presa americană scrie că Bezos chiar conduce un automobil Rivian în public.

Un alt imbold pentru Rivian a fost dat chiar de președintele SUA Joe Biden, care a obținut de la Congress $1,2 trilioane pentru infrastructura care va deservi vehiculele electrice în viitor și reînoirea parcului auto guvernamental. Din suma respectivă, notează CNN, $7,5 miliarde vor fi cheltuite pentru crearea unei rețele naționale de stații de alimentare. Administrația lui Biden a comandat în anul curent schimbarea întregii flote auto a guvernului în următorii 10 ani, ceea ce a înseninat perspectivele producătorilor de mașini cu baterii electrice.

Astfel, investitorii care n-au crezut în Tesla un deceniu în urmă acum se înghesuie să contribuie la dezvoltarea Rivian. Succesul Tesla a fost atât de convingător, încât investitorii bagă banii fără să vadă produsele. 

Rivian a livrat primeșe camionete electrice în septembrie 2021, majoritatea cumpărătorilor fiind angajații producătorului. Modelul debutant este un pickup electric numit R1T.

Rivian și Tesla. Imagine: Shopify.com