[video] O companie suedeză propune certificate COVID în formă de implanturi sub piele


Gluma cu ”cipizarea” oamenilor nu mai este o glumă, doar că Bill Gates &s Co nu are nicio treabă cu asta, iar guvernul nu forțează pe nimeni să se ”digitalizeze”.

Este vorba despre un implant electronic elaborat de o companie suedeză specializată în dezvoltarea implanturilor microelectronice – DSruptive Subdermals – care, la citirea cu ajutorul unei aplicații, afișează certificatul de sănătate COVID pe ecran. Cei câteva mii de suedezi care poartă dispozitivul sub piele afirmă că așa este mai comod decât să păstreze hârtia în buzunar sau caute PDF-ul în telefon.

Argumentul producătorului este că microcipul scutește clientul de a memoriza parole, coduri și chei de acces, de a avea la sine abonamentul la transportul public sau cardul la sala de sport, iar în legătură cu necesitatea a de obține un certificat COVID cu cod QR a apărut ideea de a ”comprima” și acest document untr-un algoritm.

Deși nu se poate afirma că suedezii formează cozi pentru a-și pune microcipul sub piele, numărul doritorilor a crescut ”la câteva mii”, cei mai mulți fiind adulți tineri. O statistică exactă nu există, deoarece guvernul nu participă la acest proiect, iar DSruptive Subdermals nu este singurul furnizor de implanturi subcutane.

Cercetătorul Moa Petersen afirmă, însă că peste 6,000 de persoane și-au pus deja implantul care conțin certificatul COVID în Suedia.

Din 2017 căile ferate suedeze acceptă pasageri care călătoresc cu biletul abonamentul digital sub piele, pe care conductorul îl verifică / validează prin atingerea cu un telefon. În anul 2018 în Suedia a fost dezvoltat și un implant care conține informații din cartea de identitate, la experiment participând 3.000 de cetățeni.

Microcipul dezvoltat de DSruptive Subdemals conține doar datele încărcate la solicitare și nu poate fi utilizat în alte scopuri, de exemplu monitorizarea deplasărilor unei persoane sau extragerea de informații financiare. Clientul singur alege ce informații sunt depozitate în implant – doar codul QR sau întregul buletin de identitate.

Dispozitivul de un centimetru lungime nu are baterie și nu emite niciun semnal, dar se activează când este apropiat de un smartfon cu aplicația pornită. Procedura de insert sub piele nu este complicată și seamănă cu piercing-ul. 

Microcipul de la DSruptive Subdermals costă €100, preț ce include și injectarea sub epidermă. Durata de exploatare este între 20 și 40 de ani, comparativ cu un document pe suport de hârtie care se uzează în câteva săptămâni sau un telefon care este schimbat, de obicei, în 2-3 ani.

Pe situl companiei poate fi solicitat un raport cu privire la testarea clinică a microcipului și detalii despre tehnologia respectivă. 

Surse: Techxplore, BusinessInsider, South Morning China Post