Incendiul la o fabrică din Germania ar putea crea un deficit de microcipuri pentru computere


Accidentul a afectat producția componentelor pentru sisteme de litografie, are sunt utilizate la crearea circuitelor microcipurilor de computere.

Accidentul din 2 ianuarie 2022 a afectat producția componentelor pentru sisteme de litografie, care sunt utilizate la crearea circuitelor pentru microcipurile de computere.

Compania olandeză ASML Holding NV a anunțat într-un comunicat că nimeni din personalul angajat la întreprinderea din Berlin nu a avut de suferit, iar evaluarea pierderilor materiale încă nu s-a încheiat. 

Deocamdată nu există informații dacă incendiul a afectat producerea propriu-zisă de microcipuri, care sunt livrate la scară globală.

Potrivit prospectelor publicate pe situl ASML, echipamentele laser cu care sunt gravate matricele din silicon cu exactitate de câțiva nanomilimetri costă zeci de milioane de euro.

Menționăm că senzorii implicați în acest proces măsoară poziționarea matricelor în stare de levitație de 20.000 de ori pe secundă.

ASML Holding NV livrează componente cheie pentru sistemele cu lasere ultraviolete extreme (EUV) și ultraviolete profunde (DUV). EUV, în particular, ajută clienții ASML care produc semiconductoare să imprime cipuri mult mai fine și la un cost mai mic. Printre acești clienți sunt Intel, Samsung și TSMC.

Anterior compania olandeză a estimat piața semiconductoarelor la circa €1 trilion de dolari până în anul 2030. Aceasta a raportat vânzări de €230 de milioane pentru 2020 și a dat de înțeles că are comenzi până la sfârșitul anului 2023. 

Fabrica Berliner Glas a fost achiziționată de ASML Holding NV în anul 2020, având o suprafață de producere de aproape 32.000 metri pătrați. 

În video: demonstrarea procesului de ”gravare” a componentelor.