Cât a pierdut liderul El Salvador cumpărând Bitcoin din bani publici prin smartfonul personal?


Un susținător aprig al criptovalutelor, președintele Republicii El Salvador a promis că adoptarea Bitcoin în calitate de mijloc de plată legal va îmbunătăți finanțele țării și va aduce bunăstare cetățenilor.

Nayib Bukele s-a lăudat într-un tweet pe 4 decembrie anul trecut că a cumpărat 150 de monede Bitcoin la preț de $48.670, pentru care ar fi plătit în total $7.300.500, prin aplicația de pe telefonul mobil personal.

Bitcoin a încheiat ziua de 4 decembrie 2022 (ora locală în El Salvador) la nivelul de $49.266. Pe 13 ianuarie 2022 pe timpul local acesta costa deja $42.737. Dacă șeful statului ar fi vândut aceeași cantitate în ziua respectivă, el ar fi prejudiciat bugetul public cu peste 979.000 de dolari SUA, o sumă destul de mare pentru una dintre cele mai sărace țări în America Latină.

Anterior președintele Bukele anunțase că ”în buget” sunt cel puțin 1.391 de monede Bitcoin, care au costat în medie puțin peste $51.000 bucata, valoarea totală fiind de circa $71 milioane. Astfel, la prețul de astăzi El Salvador a pierdut vreo $10 milioane.

Nayib Bukele este cunoscut în special datorită planului de a înființa Orașul Bitcoin în El Salvador, unde nu vor exista impozite pe venituri, proprietăți sau acțiuni. Guvernul urma să emită obligațiuni în criptovalute, în valoare de $1 miliard, iar Bitcoin ar deveni o valută ”națională” în paralel cu dolarul SUA.

Deși aparent liderul din El Salvador a făcut o investiție proastă cu Bitcoinul – fiind primul președinte din lume care gestionează banii contribuabililor prin smartfonul personal – unii economiști și antreprenori prezic, totuși, că Bitcoin va ajunge la prețul de $100.000 în anul 2022.

Ca și fostul lider american Donald Trump, Bukele preferă să comunice cu presa prin Twitter, doar că își semnează contul cu un titlu propriu pentru lumea afacerilor: ”CEO of El Salvador”.