Care este scopul invaziei Bisericii Ortodoxe Ruse în Africa

Moscova îi cumpără pe preoții ortodocși din eparhiile subordonate Patriarhatului din Alexandria, pornind un adevărat război împotriva celorlalte biserici creștin-ortodoxe.

Patriarhul Teodor II, capul Bisericii Ortodoxe pe continentul african, a publicat pe 13 ianuarie o scrisoare în care denunță ceea ce numește ”invazia” Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) în teritoriile ce țin canonic de Biserica Ortodoxă din Alexandria (BOA). Potrivit clericului, încălcând canoanele și tradițiile creștine, BOR a mituit peste 100 de preoți care oficiază slujbe în 8 țări din Africa (15% din total), ca aceștia să se declare supuși ai Moscovei, și urmărește o politică de colonialism și schindare a lumii creștin-ortodoxe, potrivit unei surse afiliate BOA.

Patriarhul de Alexandria Teodor II. Imagine: Greekorthodox-alexandria.org

Schisma ortodoxă

Problemele dintre BOR și celelalte patriarhii au apărut după ce Patriarhul de Constantinopol a acordat autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina (BOU), în anul 2019, decizie susținută în unanim de celelalte biserici creștin-ortodoxe, inclusiv BOA. Prin acel act a fost recunoscut faptul că enoriașii ucraineni au fost de fapt sechestrați de patriarhia moscovita în perioada expansiunii imperiului țarist.

După declararea independenței în 1991, mitropolitul de la Kiev a încercat să restabilească autocefalia ortodoxiei ucrainene, doar că BOR s-a opus vehement. Când liderii ortodocși din toată lumea s-au întrunit în cadrul Sinodului Panortodox pe insula grecească Creta, în 2016, BOR a ignorat evenimentul, deși participase la organizarea lui. Și asta pentru că unul din subiectele puse în discuție a fost autocefalia bisericii ucrainești cu condiția reunificării tuturor cultelor creștin-ortodoxe din Ucraina sub un singur patriarh cu sediul în Kiev.

La reuniune, Constantinopolul a anulat propriul act de ”închiriere” a parohiilor ucrainești de către BOR în anul 1686, ceea ce înseamnă că patriarhul de la Kiev acum are dreptul de a revendica nu doar parohiile situate în Ucraina, dar și celea din Belarus și Lituania, pe care le controla înainte de încorporarea BOU în BOR.

Nemulțumită de decizia luată pe Creta, patriarhul Kirill I a rupt relațiile canonice cu celelalte biserici creștin-ortodoxe și a lansat activități de subminare a autorității acestora, finanțând chiar operațiuni de disidență în cadrul teritoriilor ce nu-i aparțin canonic. În acest mod, a reușit să atragă de partea sa o parte dintre preoții radicali sau marginalizați, inclusiv unii reprezentanți ai credinței ortodoxe ”alternative”. Câțiva clerici ortodocși africani profesau în același timp catolicismul, trecând ușor dintr-o tabără în alta în schimbul posturilor sau banilor, afirmă publicația de investigații independentă Novaya Gazeta, oferind în acest sens exemplul preotului Ioachim Kihimba. BOR, însă, nu vedea vreo problemă în asta și era generoasă cu oricine venea în brațele ei.

Harta teritoriilor canonice ortodoxe. Imagini mai clare pe Orthodoxwiki.org

În opinia lui Teodor II, actuala conducere a BOR ”a încălcat tradiția Sinoadelor Ecumenice, care până recent a fost respectată de toți patriarhii ruși”, și se răzbună astfel pe patriarhatului ecumenic și aliații Constantinopolului.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment