Ce soluție a propus un profesor de economie privind deficitul de locuințe în New York


Jason Barr de la Universitatea Rutgers din New Jersey afirmă că propunerea lui poate rezolva două probleme concomitent, prin reducerea presiunii imobiliare și combaterea schimbărilor climatice.

Barr a publicat un plan imobiliar în ziarul New York Times care prevede extinderea părții de sud a insulei Manhattan cu peste 7 kilometri pătrați. Pe terenul creat artificial ar putea fi construite 180.000 de locuințe pentru cel puțin 247.000 de oameni. 

Noua extensiune, pe care a denumit-o New Mannahatta (denumirea indigenă a insulei Manhattan), va include Insula Guvernanților și se va întinde dincolo de Statuia Libertății.

Barr crede că proiectul va contribui, de asemenea, la reziliența orașului New York în legătură cu creșterea nivelului apelor în oceane, protejând zonele vulnerabile cu zone umede și mlaștini de-a lungul liniei de coastă, care vor absorbi furtunile maritime și vor preveni inundațiile.

În apărarea acestei idei, profesorul a oferit exemplele furtunii Sandy din 2012 și a uraganului Ida în 2021 - două fenomene devastatoare pentru oraș, dar și dinamica prețurilor în creștere pe piața imobiliară din New York.

”Valoarea imobilelor din oraș este acum mult mai mare decât costul mediu de creare sau înlocuire a clădirilor, încât, în principiu, orașul ar putea folosi acest diferențial în avantajul său... Manhattan-ul inferior este una dintre cele mai valoroase și mai importante proprietăți imobiliare din lume, astfel de ce nu am putea să producem mai multe proprietăți de acest gen? Dacă orașul va cheltui miliarde pe ziduri împotriva inundațiilor și alte proiecte de rezistență, de ce să nu încercăm să construim și locuințe noi?"

Totodată, profesorul a amintit cititorilor că Manhattan-ul inferior de astăzi este de fapt o peninsulă care și-a extins suprafața cu 100% de când s-au stabilit coloniștii olandezi, iar apoi cei englezi, în secolul 15, și astfel în istorie există precedente.

Administrația din New York elaborează în prezent un plan de protejare a metropolei de consecințele schimbărilor climatice. O parte din acest plan prevede consolidarea liniei de coastă cu noi plaje.