Alphabet/Google raportează venituri de peste $257 miliarde pentru 2021


Pe fundalul pandemiei prelungite, vânzările în anul trecut au crescut cu 41%, iar profitul a constituit $76 miliarde. Rezultate bune a obținut și Meta/Facebook.

Compania Alphabet, care deține motorul de căutare Google, a publicat bilanțul contabil și raportul financiar pentru anul 2021, care arată venituri record din afacerile online - $257 miliarde, și profit de $76 miliarde. 

Cele mai profitabile servicii în anul trecut au fost Search (căutarea în internet), Google Network (rețeaua de publicitate) și platforma video Youtube, potrivit rezultatelor pentru ultimul trimestru al anului.

Compania nu a precizat care a fost performanța anuală pentru fiecare serviciu sau activitate separat. În comunicatul publicat de Alphabet, directorul executiv Sundar Pichai menționează că ”investițiile profunde în tehnologiile de inteligență artificială continuă să genereze experiențe extraordinare și utile pentru oameni și afaceri, la toate produsele importante”.

Balanța contabilă consolidată arată creșteri în toate categoriile, inclusiv în valoarea capitalului din acțiuni.

Pe 3 februarie și Meta/Facebook a publicat raportul financiar. Compania lui Mark Zuckerberg a realizat vânzări de aproape $118 miliarde sau cu 37% mai mult decât în anul precedent. Din această sumă partea leului revine serviciilor de publicitate - $114,9 miliarde.

Profitul înregistrat de Meta a constituit peste $39,3 miliarde, ceea ce este cu $10 miliarde mai mult decât în 2020.

Cele două companii au fost acuzate în anul trecut de semnarea unui pact secret de partajare a pieței de publicitate online la nivel global. 

Potrivit expertului economic american Jon Erlichman, pentru a ajunge la venituri de $200 miliarde, Exxon Mobil a avut nevoie de 128 de ani, Toyota a avut nevoie de 69 de ani, Apple - 39 de ani, Amazon - 24 de ani, iar Google doar 23 de ani. 

Deveniți finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vă mulțumim!