O școală online de programare pentru copii a obținut finanțare pentru extindere


Kodland, o platformă cu sediul la Londra dar înregistrată în Cipru, oferă cursuri online plătite pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani în 40 de țări.

Fondată în anul 2018 de un grup de entuziaști ruși, în ianuarie curent firma a primit susținere în valoare de $9 milioane de la un grup de investitori internaționali, inclusiv RedSeed Ventures, Baring Vostok, Kismet, Flyer One Ventures și Alexander Nevinsky, partenerul firmei I2BF. Anterior Kodland a mai primit $2 milioane, pentru același scop.

Până în anul 2020, Kodland oferea cursuri cu prezența fizică a profesorilor, iar de atunci s-a concentrat exclusiv pe lecții online. Cei 700 de profesori care participă la proiect țin cursurile în limba engleză și rusă în Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, Canada, Rusia și regiunea CSI, Malaiezia, Indonezia și Argentina. Unui profesor îi revin, în medie, 15 studenți la o lecție, dar sunt posibile și lecții individuale.

În prezent Kodland ține lecții pentru 10.000 de copii, iar ali 15.000 au absolvit deja cursurile. 

Extinderea presupune angajarea de noi profesori, înscrierea altor mii de elevi, și predarea în alte 8 limbi.

Prețurile la serviciile Kodland încep de la €33 pe săptămâna în cazul începătorilor. Un curs complet de 128 de săptămâni costă €2.534 sau sub €20 săptămânal. 

Lucrul este organizat în grup și în bază de proiect, iar copiii învață să programeze, să construiască situri web și jocuri, să creeze animație și video, într-un cadrul interactiv de colaborare. Prima lecție este gratuită.

Kodland are și un laborator de accelerare pentru cei mai talentați elevi, care le oferă susținere practică – inclusiv finanțare – pentru monetizarea ideilor și creațiilor digitale.

Experții notează că domeniul EdTech (tehnologii educaționale) a cunoscut un adevărat boom în ultimii ani. Piața respectivă a fost evaluată în 2021 la peste €74 miliarde la nivel global și se anticipează că va depăși €190 miliarde în anul 2028. 

Cei mai mari jucători pe această piață sunt BYJU’S din India; Blackboard, Chegg, Coursera, edX din SUA; Edutech - un proiect comun al țărilor arabe; precum și Google și Microsoft. 

Startup-urile din domeniul edutech au beneficiat de investiții inițiale de €13,8 miliarde în anul trecut.