Cum arborii mecanici pot contribui la detensionarea problemei climatice

Unul dintre pionerii în domeniul absorbției și depozitării carbonului din atmosferă vorbește despre avantajele acestei metode în lupta cu încălzirea globală.

Klaus Lackner, profesor la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, a declarat într-un interviu pentru TheConversation, că structurile mecanice care captează CO2 direct din atmosferă și îl depozitează în containere sigure sunt de mii de ori mai eficiente decât arborii reali. 

Volumul de dioxid de carbon este atât de mare în atmosferă, încât natura ar avea nevoie de mii de ani pentru a echilibra conținutul acestuia în aer, și asta cu condiția că emisiile de carbon sunt stopate imediat și în totalitate, a menționat savantul.

În iulie 2021 Lackner a primit finanțare nerambursabilă în sumă de $2,5 milioane de la Departamentul Energeticii al SUA pentru a construi aparate cu consum zero sau minim de energie pe rol de absorbanți de CO2 și a finaliza planul de înființare a trei ferme de filtrare, cu capacitatea de 1.000 tone de dioxid de carbon pe zi. Prima fermă urmează să fie dată în exploatare în aprilie 2022, în statul Arizona.

Laboratorul pe care îl conduce savantul a elaborat o metodă care permite reducerea la minim a consumului de energie în timpul extragerii CO2 din atmosferă, cu ajutorul unor ”arbori mecanici”.

”Sunt coloane verticale înalte din discuri acoperite cu o rășină chimică, de aproximativ 1,5 metri în diametru, fiecare disc de aproape 13 cm, unul de asupra altuia. Pe măsură ce aerul trece, CO2 se atașează de suprafețele discurilor.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment