[video] Republica Moldova declară starea de urgență și deschide hotarele pentru refugiații ucraineni


Parlamentul de la Chișinău a votat starea de urgență pentru următoarele 60 de zile, în legătură cu războiul în Ucraina. Guvernul a anunțat că va ține hotarele cu Ucraina transparente pentru a primi refugiați din țara vecină.

Starea de urgență a fost solicitată de prim-ministrul Natalia Gavriliță. În perioada stării de urgență Comisia Situații Excepționale va putea emite dispoziții pentru instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, regim special de utilizare a spațiului aerian, expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor care pot afecta securitatea statului, evacuarea cetățenilor din zone care prezintă pericol de viață, stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice.

La necesitate, organul respectiv va avea dreptul de a interzice adunările și alte acțiuni de masă, crearea organizațiilor paramilitare, raționaliza distribuirea produselor alimentare și resurselor energetice, inclusiv prin derogare de la lege.

Comisia va avea, de asemenea, puteri privind introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de comunicații, interzicerea demisiei lucrătorilor, modificarea procedurii de numire/destituire din funcție a agenților economici și celor din instituții publice, dar și implicarea cetățenilor la măsurile de gestionare a fluxului de migranți.

De asemenea, guvernul va permite refugiaților din Ucraina să intre provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova pentru adăpost și asistență umanitară, inclusiv persoanele care nu au acte de identitate asupra sa. La punctele de trecere a hotarului vor fi distribuite pliante cu informațiile care vizează această categorie de persoane.

Măsurile respective au fost coordonate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președintele Maia Sandu în dimineața zilei de ieri.

În aceeași zi, rețelele electrice ale Republicii Moldova au fost deconectate simultan cu cele ucrainene de la sistemul energetic al Uniunii Rusia - Belarus.

Spațiul aerian a fost închis până la data de 4 martie curent, toate zborurile fiind direcționate spre Aeroportul Internațional Iași.