[video] Forțele de ordine ucrainene discriminează africanii și asiaticii care vor să părăsească țara


Apărându-și libertatea, demnitatea și identitatea etnică, ucrainenii nu ar trebui să uite și de egalitatea rasială – studenții de culoare care încearcă să scape de război se plâng că sunt supuși segregării și discriminării din partea grănicerilor și polițiștilor ucraineni.

Cu o zi înainte ca președintele Volodimir Zelenski să anunțe depunerea unei cereri de aderare la Uniunea Europeană, în internet au apărut sute de înregistrări video din care desprindem că societatea ucraineană – sau o parte din ea – nu este încă pregătită pentru a intra în marea familie europeană, unde egalitatea rasială și etnică este un pilon fundamental.

Spoturile video arată cum persoanele de culoare sunt evacuate din trenuri sau autocare și împinse înapoi la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia. Mulți dintre ei spun că nu pot înțelege de ce valorile democratice sunt aplicate selectiv într-o țară care aspiră să devină parte a UE, tema respectivă stârnind reacții dure din partea politicienilor și funcționarilor africani din Nigeria, Ghana, Kenia, Africa de Sud, Etiopia, Somalia și alte țări.

Împărtășindu-și experiența cu prietenii și familiile, persoanele de culoare au povestit că au avut dificultăți la îmbarcarea în autocare, unde au fost bruscați spre ieșire de către forțele de ordine sau gardienii locali. Într-un video putem vedea cum polițiștii în uniformă, militari și persoane în civil au format un cordon pentru a nu permite cetățenilor de origine africană – mulți având copii minori – să urce în trenul ce urmează să plece.

Cetățeni africani așteptând să li se permită să intre în vagon. Imagine: Euronews

”Ukrainians first”

Autoritățile ucrainene, afirmă autorii spoturilor, au instituit o practică nedreaptă de a accepta ca locurile în transport să fie oferite întâi ucrainenilor și albilor în general, indiferent când aceștia ajung la gară, în timp ce africanii și asiaticii sunt ținuți la distanță, separat, ore întregi, iar uneori și mai mult de o zi.

Într-un alt video, un soldat amenință cu pușca un grup de cetățeni străini de culoare, prevenind astfel tentativele lor de a ajunge la autocarele destinate evacuării.

Mai mult - atunci când li se oferă totuși un transport gratuit, ei sunt îmbarcați separat de albi, iar cei norocoși care ajung până la hotar trec repetat prin calvarul segregării și discriminării. Funcționarii care îi întâmpină nu explică de ce cetățenii africani nu au permis să traverseze hotarul în aceleași condiții ca și persoanele de rasă caucaziană.

Ambasadorul Nigeriei în Ucraina a trebuit să meargă personal la hotar pentru a-și ajuta compatrioții. Același lucru a făcut ambasadorul Africii de Sud în Polonia, doar că a mers în sensul opus.

După ce în scandal s-a implicat Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe a Ucrainei, situația la hotar a fost detensionată și traficul a fost fluidizat.

Cei care ajung în Polonia au observat o atitudine la fel de ostilă, deși într-o măsură mai mică. Străinii de culoare s-au plâns de faptul că sunt tratați cu suspiciune sau abuzați verbal de către reprezentanții forțelor de ordine poloneze. La sosire, autoritățile poloneze nu le-au oferit mâncare sau apă.

Un polițist polonez inspectând autocarul cu cetățeni de culoare. Imagine: Independent

Guvernul Poloniei a respins acuzațiile de discriminare și a numit dovezile ”știri false”. Varșovia a menționat într-un comunicat că a oferit refugii pentru circa 200.000 de persoane indiferent de naționalitate, dar în conformitate cu procedurile în vigoare.

Multe publicații din Africa critică autoritățile de la Kiev pentru incapacitatea de a asigura un tratament egal celor care au plătit bani grei statului ucrainean pentru studii. Istoriile refugiaților, migranților și studenților din țările africane au fost publicate AICI, AICI, AICI, AICI, și AICI.

Scandalul cu tentă rasială a atras și atenția unor publicații occidentale – de exemplu, Independent din Marea Britanie și BusinessInsider din SUA – și toarnă apă la moara președintelul Vladimir Putin, care a acuzat repetat autoritățile ucrainene de ”genocid”.

Televiziunile de pe continentul african au reflectat tema în buletinele de știri și reportaje speciale. 

 

Jurnaliștii africani au acuzat autoritățile ucrainene de rasism.