[video] Vești de pe frontul ucrainean: primul oraș mare a căzut


Evenimentele evoluează rapid și ofensiva armatei ruse în Ucraina devine tot mai agresivă. Tragerea focurilor de artilerie și atacurile cu rachete în zonele rezidențiale au devenit rutine, arată numeroasele înregistrări video.

În noaptea de 1 spre 2 martie armata rusă a preluat controlul asupra orașului Herson în sudul țării, care anterior a fost înconjurat și bombardat intensiv, iar forțele ucrainene s-au retras spre nord. Unele surse au afirmă că Mariupol de asemenea a căzut. 

Herson este prima localitate urbană mare care a fost capturată. Capitala țării, Kiev, a rezistat atacurilor, dar unele cartiere din nordul metropolei au încăput în mâinile invadatorilor.

Orașul Harkiv, al doilea după mărime, este practic înconjurat, dar continuă să fie apărat. Dinspre sud forțele atacatoare țintesc orașul Mikolaev.

Civilii au blocat intrarea în unele orașe cu blocuri de beton, mașini și corpurile proprii.

Reacții în lume

Cu 141 de voturi ”pro”, 5 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri, Adunarea Generală a ONU a aprobat miercuri o rezoluție care condamnă Rusia pentru invazia în Ucraina și îi cere să-și retragă trupele.

Cele 5 țări care au votat împotrivă sunt Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea.

Aliații Moscovei - Kazahstan și Armenia - s-au abținut.

O resoluție similară a fost votată săptămâna trecută în Consiliul de Securitate, cu susținerea a 11 membri și fără opoziție. China, India, și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.

Președintele SUA Joe Biden a închis spațiul aerian pentru toate aeronavele înregistrate, deținute în proprietate sau închiriate sub pavilionul rusesc.

Guvernul de la Londra a interzis accesul navelor rusești în porturile britanice.

Vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a declarat presei că țara sa este pregătită pentru stoparea importurilor de gaze naturale din Federația Rusă, dând asigurări că există rezerve până iarna viitoare.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că Madridul va trimite "echipamente militare ofensive" forțelor ucrainene.

Japonia a introdus sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Șoigu, Nikolai Patrușev, Dmitri Medvedev, și Valeri Gherasimov - conducerea politico-militară a Rusiei.

Parlamentul Republicii Populare Chineze se întrunește în sesiune anuală pentru a discuta ”provocările economice”. Oficialitățile de la Beijing au spus că nu vor susține sancțiunile împotriva Rusiei.

La cei 1.000 de militari americani staționați în România s-au adăugat 500 de soldați și ofițeri francezi. 

***

Informațiile sunt abundente și contradictorii și nu pot fi verificate din surse alternative. News-Cafe.eu relatează doar evenimentele care sunt reflectate în aceeași manieră de către majoritatea surselor de informare, ceea ce ar trebui să confere o credibilitate mai mare. Mai jos o înregistrare făcute de locuitorii orașului Herson, care atestă prezența militarilor ruși în această localitate.