Trupele ruse au înconjurat cea mai mare centrală nucleară activă în Europa


Într-un orășel numit Enerhodar locuitorii au baricadat străzile pentru a opri înaintarea coloanei cu tehnică blindată a militarilor ruși. În Energodar se află Centrala Nucleară din Zaporojie – cea mai mare în Europa și a 10-a după mărime în lume (6 reactoare cu capacitate 950 MW fiecare).

În ziua de 2 martie centrala era înconjurată de unități militare rusești, care însă nu au intrat pe teritoriul ei. Nu este clar dacă forțele ucrainene vor apăra centrala sau se vor retrage, sau deja s-au retras din zona dată.

Capturarea centralei va oferi rușilor un avantaj strategic, deoarece aceasta generează 20% din curentul electric în Ucraina.

Locația Centralei Nucleare din Zaporojie. Imagine: Google Maps

Orice foc de armă tras în direcția centralei riscă să-i deterioreze integritatea și pune în pericol întregul continent european, cu consecințe mai grave decât Cernobâlul. O eventuală scurgere de materiale poate cauza o catastrofă umanitară și ecologică de proporții.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică a chemat părțile, într-un comunicat, să se abțină de la orice acțiuni care ar pune în pericol funcționarea și securitatea producătorului nuclear de electricitate din Zaporojie.

În Ucraina sunt în total 5 centrale nucleare: Centrala Hmelnițki lângă localitatea Netișin, Centrala Rivne lângă Varaș (ambele în vestul țării), Ucraina de Sud lângă Yujnoukrainsk, Zaporojie lângă Enerhodar (ambele în sudul țării), și Cernobâl la nord, care este inactivă.

Ultima a fost deja capturată de trupele rusești.

Alte trei centrale sunt în faza de construcție: la Odesa, Cihirin, și Harkiv.

Locația reactoarelor nucleare în Ucraina. Imagine: Energoatom

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți despre securitate, știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu
https://www.news-cafe.eu/t.md/newscafeEU

Cu drag, News-Cafe.eu