Universitatea Kyoto propune o nouă metodă de alertă privind pericolul de tsunami


Savanții au descoperit că înaintarea apelor generează un câmp magnetic care se propagă în spațiu înaintea valurilor.

Apa este un conductor de electricitate, iar când un volum semnificativ de lichid se mișcă rapid, apare un mic câmp magnetic. Câmpul magnetic respectiv poate servi drept un sistem de alertă pentru tsunami, înainte ca acesta să lovească țărmul.

Concluzia aparține unui grup de cercetători de la Universitatea Kyoto, Japonia, una dintre țările lovite cel mai frecvent de tsunami. Profesorul Zhiheng Lin și colegii lui au publicat un studiu în baza observațiilor a două tsunami – în Samoa, în anul 2009, și Chile în 2010 – unde afirmă că parametrii câmpului magnetic generat de cataclisma naturală pot ajuta la cuantificarea gradului cu care valurile vor lovi țărmul.

Savanții au intuit acest câmp magnetic în anii precedenți celor două tsunami, dar nu dispuneau de datele necesare pentru a demonstra. Evenimentele din Samoa și Chile au furnizat datele lipsă.

Desastrul adus de tsunami în Chile în 2010. Imagine: Universitatea Kyoto

De obicei, serviciile de alertă folosesc senzori de presiune de pe fundul mării pentru a depista apariția unui tsunami, doar că ei înregistrează schimbările de presiune doar după ce un țuname trece de senzori.

Lin și echipa sa au folosit în schimb un set de senzori din Pacificul de sud pentru a măsura simultan câmpul magnetic și modificarea nivelului mării pentru cele două tsunami din 2009 și 2010. Ei au descoperit că undele au fost precedate de modificări ale câmpului magnetic în apă – cu 1 minut înainte de modificarea nivelului oceanului.

Senzorii de presiune comunică despre pericol după ce au loc schimbări în nivelul oceanului, iar câmpul magnetic poate fi depistat mai devreme decât schimbările menționate, dar depinde și de adâncimea regiunii unde se naște unda de șoc.

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu
https://www.news-cafe.eu/t.md/newscafeEU

Cu drag, News-Cafe.eu