[video] Exploratorii marini au descoperit epava ”Endurance”


Vasul legendar a zăcut timp de un secol în apele Mării Weddell, după ce fuseze zdrobit de ghețari Antarcticii.

O echipă de exploratori marini au descoperit la începutul lui martie 2022 epava unui vas legendar britanic, folosit într-o expediție trans-antarctică la începutul secolului trecut.

Nava ”Endurance” a fost găsită la adâncimea de peste 3.000 de metri în Marea Weddell, la distanța de 6 kilometri de locul unde a fost capturată de gheața Antarcticii în anul 1915.

Evapa a fost filmată cu ajutorul dronelor subacvatice. 

"Suntem copleșiți de norocul de a localiza și a capta imagini ale navei Endurance", a declarat Mensun Bound, șeful expediției care a reușit să descopere vasul naufragiat. Bucuria echipei lui Bound a fost și mai mare când au văzut că epava este practic intactă, fiind cruțată de timp și de apele Mării Weddell, considerată una dintre cele mai periculoase locuri în lume.

Potrivit unui comunicat publicat pe situl oficial al expediției, scopul acesteia a fost de a localiza, examina și filma epava, care va deveni obiectul unor cercetări, până la sfârșitul verii din emisfera sudică. Finanțarea acestei expediții a fost asigurată de Trustul Patrimoniului Marin din Falklands, care a închiriat un spărgător de gheață din Republica Sud-Africană.

Lordul Ernest Shackleton a organizat Expediția Trans-Antarctiă în perioada 1914-1917, cu scopul de a traversa – pentru prima dată în istorie – continentul înghețat pe jos. Nava cu trei catarge ”Endurance” a fost prinsă de vreme nefavorabilă în Marea Weddell și a înțepenit în gheața, pe care echipajul a încercat disperat s-o înlăture pentru a elibera vasul.

În ianuarie 2015 a devenit clar că exploratorii nu vor ajunge la țărm și lordul Shackleton a ordonat abandonarea lui.

Vasul de 44 de metri s-a scufundat definitiv peste 10 luni.

Shackleton și cei 27 de membri ai echipajului și colegii au supraviețuit abandonând vasul și părăsind continentul înghețat pe jos și în bărci.

Potrivit planului inițial, ”Endurance” urma să navigheze spre Marea Weddell și să lase un grup de cercetători pe malul Golfului Vahsel, având sarcina de a pregătu un marș transcontinental prin Polul Sud până la Marea Ross.

Locul naufragiului ”Endurance”

Între timp, un alt grup trebuia să desfășoare o tabără în McMurdo Sound, venind dinspre Marea Ross, iar de acolo înființeze depozite de aprovizionare pe platforma de gheață Ross până la poalele ghețarului Beardmore.

Aceste depozite erau esențiale pentru supraviețuirea grupului transcontinental, deoarece nu putea transporta suficiente provizii pentru întreaga călătorie. La expediție au participat două nave: ”Endurance” sub comanda lui Shackleton pentru grupul transcontinental, și ”Aurora”, sub conducerea lui Aeneas Mackintosh, care venea din direcția Mării Ross.

”Endurance” a avut cea mai dificilă sarcină, deoarece Marea Weddell era cunoscută drept una dintre cele mai dure locuri pe planetă – acest lucru este valabil și astăzi.