Un producător de procesoare a înființat un fond de investiții în metaverse


Banii vor fi distribuiți între companiile specializate în dezvoltarea metaverselor, unde domină realitatea augmentată, realitatea virtuală și realitatea mixtă.

Compania Qualcomm din San Diego, SUA, a anunțat înființarea unui fond în valoare de $ 100 milioane pentru investiții în dezvoltatorii de metaverse prin crearea realităților augmentate, virtuale și mixte. 

Întitulat ”Snapdragon Metaverse Fund”, acesta are scopul de expansiune a pieței procesoarelor Qualcomm. Compania va începe a primi cereri de finanțare în iunie 2022, prin intermediul platformelor XR1 și XR2. Domeniile de aplicare sunt jocurile, sănătatea, educația, mass media, antreprenoriatul și distracțiile.

În prezent, Qualcomm livrează procesoare pentru căști utilizate în realitatea virtuală. Aceasta a semnat două contracte strategice cu doi giganți din domeniu.

Un parteneriat inițiat cu Microsoft a lui Bill Gates la începutul anului curent va asigura fabricarea de chip-uri pentru realitatea augmentată, iar un alt parteneriat, cu Meta a lui Mark Zuckerberg, prevede livrarea de procesoare pentru căști cu realitatea virtuală.

Afacerea cu procesoare proiectate pentru realitatea virtuală și augmentată i-a adus companei Qualcomm $ 10,7 miliarde în ultimul trimestru al anului 2022, dintre care 17% sunt venituri din comercializarea de licențe, notează Wall Street Journal

Practic toți giganții IT – dar și startup-urile tehnologice – sunt preocupate de metaverse, cele mai notorii fiind NVIDIA, Decentraland, Amazon, Unity Software, Google, Meta, Microsoft, Disney, Apple, Epic Games, Roblox.

Acestea sunt și cele mai atractive companii pentru investitori.