Un ex-diplomat afirmă că războiul putea fi evitat dacă Ucraina era membră NATO


Fostul ambasador american la această organizație este convins că o alianță mai extinsă descuraja poftele militariste ale Rusiei în vecinătate sa.

Ivo Daalder, în prezent președintele Consiliului Chicago pentru Afaceri Globale, notează într-un articol de opinie pentru publicația The Economist că acuzațiile precum că expansiunea NATO în fostele țări socialiste și sovietice este cauza principală a nemulțumirii elitelor de la Moscova și motivul războiului în Ucraina sunt nefondate.

Declarația lui Daalder vine inclusiv ca o replică la un articol semnat de John Mearsheimer, un politolog și specialist în relații internaționale, profesor la Universitatea din Chicago, care consideră că decizia din 2008 a membrilor Organizației Tratatului Nord Atlantic de a oferi Ucrainei și Georgiei o perspectivă de aderare a fost una proasta. Și asta pentru că Occidentul a neglijat avertizările Moscovei de a nu se apropia de regiunile unde are interese vitale, a menționat Mearsheimer pentru aceeași publicație.

Daalder, însă, este de părerea că – dimpotrivă – odată luate sub umbrela NATO, aceste țări evitau confruntarea cu Rusia, care n-ar fi îndrăznit să provoace o alianță mai puternică.

Acum că Ucraina este în afara garanțiilor de securitate ale organizației, orașele ucrainene sunt bombardate, iar civilii sunt masacrați, este absurd de învinuit NATO pentru începutul acestui război, a subliniat expertul.

El a reamintit că după sfârșitul războiului rece membrii NATO se întrebau dacă existența alianței este în continuare justificată și dacă prezența soldaților americani pe continentul european are sens, amăgindu-se că Rusia a devenit o țară prietenoasă. Profesorul Mearsheimer a prezis în 1990 că NATO se va dezintegra și va dispărea. 

Administrațiile de la Washington au fost precaute, totuși, înțelegând că pentru stabilitatea țărilor europene sunt necesare și NATO dar și trupele americane, iar atunci când statele Pactului de la Varșovia au solicitat calitatea de membru această stabilitate a fost extinsă și spre est.

Statutul de membru NATO le-a permis foștilor sateliți ai Moscovei să se reformeze și să devină democrații cu economie de piață, obținând garanții de securitate pe care și le-au dorit de mult timp.

Rusia pe alocuri a protestat, alteori și-a exprimat dezacordul, dar în general a menținut relații apropiate cu NATO, a opinat Daalder, adăugând că garanțiile respective au fost deosebit de importante pentru țările baltice și Polonia, care au hotare cu Federația Rusă.

”Pentru NATO și noii membri, ca și pentru alte state din Europa, extinderea a creat astfel securitate și stabilitate chiar în partea Europei care, istoric, fusese sursa conflictului. Chiar și așa, zona de securitate și stabilitate a Europei nu s-a extins pe tot continentul. Ucraina, în special, a rămas în afara umbrelei de securitate a NATO,” a scris diplomatul.

Kievul a cerut să fie primit în organizație, dar liderii NATO nu puteau ajunge la un consensus și i-au oferit în schimb o promisiune vagă că va putea adera în viitor. Această soluție de compromis nu a satisfăcut niciuna dintre părți, inclusiv Moscova.

”Problema nu este că extinderea NATO a mers prea departe. Problema este că nu a mers suficient de departe. Dacă Ucraina ar fi fost membră a NATO – dacă trupele americane și NATO ar fi fost dislocate pe teritoriul ei pentru a apăra țara – domnul Putin s-ar fi gândit de două ori înainte de a începe un război cu o alianță nucleară superioară din punct de vedere militar propriei sale armate. Aceasta este puterea descurajării. Cu trupele americane și ale NATO la sol, răspunderea pentru începutul războiului cu NATO ar fi revenit Rusiei. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, răspunderea de a interveni și de a participa la război îi revine NATO, nu Rusiei,” a mai scris Daalder.

Războiul din Ucraina se va sfârși într-o zi și NATO va trebui să decidă dacă Ucraina primește o invitație de aderare și astfel previne o nouă agresiune rusă, a mai spus autorul, exprimându-și speranța că de data asta adoptarea unei astfel de decizii ar trebui să fie un proces mult mai ușor.

Ivo Daalder este un expert american în probleme de securitate europeană, originar din Olanda. A fost membru al Consiliului Național de Securitate în timpul administrației lui Bill Clinton și consilier în politica externă al președintelui Barack Obama, în timpul campaniei electorale în 2008. A deținut funcția de reprezentant permanent al SUA la NATO în 2009-2013.

***

Salut, dragă cititor. News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu-și poate permite această angajare. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu

Cu drag, News-Cafe.eu