China imprimă în 3D un baraj de hidrocentrală


Inteligența artificială va fi singura angajată în acest proiect epic.

După ce au construit cea mai mare imprimantă 3D din lume, inginerii chinezi vor construi și cel mai mare baraj imprimat în 3D – 180 de metri, doar că fără participarea oamenilor pe șantier.

Mai mult – proiectul urmează a fi finalizat în doar doi ani, potrivit studiului publicat de savanții Universității Tsinghua, care au făcut calculele și au scris codurile pentru mașini. 

Viitoarea centrală hidroelectrică Yangqu pe Platoul Tibetan va livra 5 miliarde de kilowatt-ore de electricitate în fiecare an celor 100 de milioane de consumatori din provincia Henan, comunică publicația anglofonă a guvernului chinez South China Morning Post

În afară de semnificația economică, proiectul mai are și un scop politic: liderii de la Beijing vor să se laude cu tehnologiile de care dispun, făcând Chinei o publicitate de ”Mecca a inteligenței artificiale”.

Mașinile gen tractoare, camioane, buldozere, pavele, role, etc. – toate vor fi controlate de inteligența artificială și vor lucra în regim autonom. Puținii oameni care vor participa la proiect vor măsura progresul și vor repara echipamentele care eventual se vor defecta.

Printre avantajele utilizării imprimantei 3D și a roboților se numără costurile mai mici de producție și mai puține daune pentru mediu, precum și posibilitatea de a lucra non-stop. Pe de altă parte, mii de muncitori care în condiții obișnuite ar fi trebuit să fie angajați la construcția barajului au ratat oportunitatea de a câștiga un ban.

Anterior, savanții și inginerii chinezi au făcut uz de inteligență artificială pentru a zidi barajul din Baihetam, al doilea cel mai mare baraj din lume, unde softul a avut, în fond, un rol de coordonare.
În proiectul curent, este pentru prima dată când inteligența artificială a cumulat toate rolurile: manager, arhitect, inginer, inspector, logist, instalator, zidar, electrician, șofer, operator de excavator, sudor, zugrav...