Idee de business cu tărie: Vodka din emisii de carbon


Un startup american a găsit o cale de a transforma emisiile care poluează atmosfera în diverse produse, inclusiv băuturi alcoolice.

Air Company, o firmă înregistrată în New York, captează dioxidul de carbon din aer și îl folosește la producerea unui parfum, dezinfectant pentru mâini și unui brand nou de vodka, adresându-se astfel unei varietăți de consumatori și culegând laude din partea cetățenilor preocupați de problemele mediului. 

Compania folosește în procesul de producere electroliza pentru a separa hidrogenul de oxigen din apă, care este transformat în etanol cu ajutorul unui reactor de conversie a carbonului. Ulterior etanolul este rafinat pentru a obține licoarea dorită. Descrierea procesului este aici

În prezent, afacerea comercializează trei produse sub brandul ”Air” – apă de parfum, care se vinde la preț de $220, dezinfectant de mâini, la $25, și vodca, oferită la $65 pentru un volum de 750 ml. 

Potrivit co-fondatorului companiei, Gregory Constantine, vodka ”Air” conține 40% de etanol și 60% de apă, și este astfel 100% pură. 

Air Company deține un centru de inovare și o fabrică în cartierul Brooklyn, care funcționează în baza energiei eoliene (91%) și energiei solare (9%).

Firma comercialiează produsele sale prin intermediul a 5 magazine în statele New York, Florida și California.

Air Company a primit recent o injectare financiară de $40 milioane din partea unui grup de investitori gen Toyota Ventures, JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans, Carbon Direct Capital Management, pentru extinderea producției și lansarea pe piață a detergenților de spălat și combustibilului pentru rachete și avioane.

Anterior, Air Company a primit finanțare nerambursabilă de la NASA, în sumă de $50.000, pentru cercetările în domeniul eliminării CO2 din atmosferă. 

În anul 2020 Air Company a primit două distincții importante în SUA – Premiul Time pentru cea mai bună invenție și Premiul Pentawards Diamond, iar în anul trecut i-a fost decernat premiul pentru cea mai bună idee care poate schimba lumea.