Un student care a abandonat facultatea este cel mai tânăr miliardar al lumii


Antreprenorul prestează servicii de inteligență artificială forțelor armate americane și peste 300 de companii.

Alexandr Wang a abandonat Institutul de Tehnologii din Masachussetts la vârsta de 19 ani, după doi ani de studii, pentru a înființa compania Scale AI, împreună cu partenera sa Lucy Guo. La 25 de ani el avea deja semnate 3 contracte în valoare de $350 milioane cu Forțele Aeriene și Armata SUA. 

Wang este în prezent cel mai tânăr miliardar în dolari al lumii, având un capital estimat la $1 miliard. Sursa averii este cota lui de 15% în Scale AI, care valorează astăzi $7,3 miliarde. Ultima injectare financiară din partea investitorilor a avut loc în anul trecut: +$325 milioane.

Domeniul de activitate al companiei este analiza datelor cu ajutorul inteligenței artificiale.

Militarii, de exemplu, folosesc tehnologia lui Wang pentru examinarea imaginilor din satelit și determinarea pagubelor provocate de trupele ruse în Ucraina.

În sectorul civil, peste 300 de companii au devenit clienții Scale AI, printre ele fiind General Motors, Open AI, Toyota Research, Flexport, CellarEye, OTTO Motors, Optimus Ride, Sea Machines, Voyage, Nvidia, Square, Pininterest, Pay Pal, Etsy, LinkedIn.

Curios este că unul dintre clienți este firma de carduri bancare Brex, care a fost fondată de Pedro Franceschi, un brazilian de aceeași vârstă cu Wang. Franceschi este pe locul doi în tabelul celor mai tineri miliardari ai lumii.

Wang a primit prima finanțare pentru Scale AI prin intermediul platformei Y Combinator, iar în prezent se poate lăuda cu nume tari din comunitatea investitorilor – Accel, TigerGlobal, Durable Capital Partners, Thrive Capital, Spark Capital, Wellington Management și alții.

Wang a apărut, pentru prima dată, în Lista Forbes a bogaților Americii în anul 2018. 

Scale AI, cu 600 de angajați, are sediul în San Francisco, statul California.

Potrivit Wall Street Journal și Fortune, părinții lui Alexandr Wang au fost fizicieni și au lucrat în proiecte militare secrete în cadrul Laboratorului Național Los Alamos din New Mexico.