Cum transportatorii maritimi au câștigat $150 de miliarde în 2021


Economiștii îi acuză de ”exploatarea disperării” consumatorilor și a businessului.

Costurile pentru serviciile de transport maritim au bătut toate recordurile în anul trecut, și vor rămâne înalte și în 2022, iar piața este controlată de un număr mic de firme cu o influență enormă asupra exportatorilor și importatorilor.

Concluzia se conține într-un articol publicat de Bloomberg cu privire la situația în industria de transport maritim, în care autorii încearcă să explice de ce prețurile au crescut dar serviciile au devenit mai proaste. 

Astfel, în anul trecut un container de circa 12 metri a costat, în medie, $20.000 pentru a fi adus din Asia în SUA, inclusiv suprataxele și primele, ceea ce este de 10 ori mai mult în comparație cu câțiva ani în urmă. Odată cu prețurile spot a crescut și timpul de livrare a mărfurilor, în loc să descrească.

În anul 2021, transportatorii maritimi au câștigat peste $150 de miliarde – de 9 ori mai mult decât media anuală în anii precedenți, un venit ce le-a compensat pierderile din perioada pandemiei cu vârf și îndesat.

”Capacitatea redusă a containerelor și aglomerația portuară înseamnă că tarifele pe termen lung stabilite în contractele dintre transportatori și expeditori sunt estimate cu 200% mai mari decât un an în urmă, ceea ce înseamnă prețuri ridicate și pentru viitorul previzibil”, notează sursa citată.

Scumpirea serviciilor, însă, nu a produs un impact egal asupra businessului.

Dacă rețelele comerciale mari de genul Walmart sau Ikea au putere de negociere cu proprietarii de nave-container, importatorii și exportatorii mici, care depind sută la sută de livrările pe cale maritimă – mai ales cei în țările sărace – nu-și pot permite luxul de negociere și nici perioadele lungi de așteptare.

Prețurile mai mari la serviciile de transport au împins în sus prețurile la produse și alte servicii, de-a lungul tuturor lanțurilor valorice.

Situația creată este rezultatul concentrării de piață a liniilor maritime și imunitatea juridică a acestora față legile antitrust, precizează Bloomberg cu referire la experți în domenii și clienți ai transportatorilor.

Managerii de companii ce aduc mărfuri pe calea oceanului se plâng că transportatorii maritimi ”exploatează disperarea businessului”. La nivel structural nu s-a schimbat nimic în industria de transport maritim, poate doar cererea a devenit mai mare, astfel încât piața poate fi caracterizată de o adevărată dictatură, s-a revoltat unul dintre ei.

Oligoponia

Pe de altă parte, Olaf Merk, administratorul Forumului Internațional de Transport în cadrul Organizației pentru Cooperate Economică și Dezvoltare, declară într-un interviu pentru Freight Waves, un portal ce monitorizează lanțurile de livrare globale, că industria transportului maritim s-a consolidat considerabil în ultimii 20 de ani.

De menționat că timp de 2 decenii dimensiunile și tonajul vaselor au tins spre creștere, iar odată cu ele a sporit și capacitatea vaselor, deoarece proprietarii companiilor de transport preferă să gestioneze volume mai mari. Acest lucru ar trebui să fie reflectat în prețul pentru servicii, doar că realitatea este diferită, a spus Merk.

Un vas gigant nu părăsește portul dacă nu este încărcat la capacitatea maximă, în caz contrar compania ar suporta pierderi sau ar rata anumite venituri. În aceste condiții, timpul încărcare/descărcare crește, iar odată cu el și cheltuielile de genul taxelor portuare, salarizarea, asigurarea, etc.

La asta se adaogă aglomerația creată în porturi, care, la rândul lor, nu reușesc să se adapteze la noua flotă de giganți. Drept rezultat, transportatorii aleg porturi cu infrastructura adaptată la proporțiile vaselor, uneori mai îndepărtate de regiunile de destinația finală. Astfel, congestia crește, timpul de așteptare crește, cheltuielile cresc... totul se scumpește, a explicat expertul.

O altă cauză majoră a scumpirii serviciilor este oligoponia – concentrarea controlului asupra pieții în mâinile a câteva companii mari. Zece cei mai mari transportatori maritimi controlează în prezent mai mult de 80% din piață, iar nouă dintre ei sunt asociați în trei alianțe. Acest fapt le permite actorilor principali să dicteze condițiile de afaceri pentru concurenți și clienți, dar și să acționeze concertat în interesele proprii, potrivit lui Merk.

Tabelul celor mai mari transportatori maritimi ai lumii, după capacitatea flotei. Sursa: Alphaliner