[video] De ce femelele Homo Sapiens au sâni mari permanenți


Spre deosebire de oameni, celelalte specii de mamifere dezvoltă sâni temporari, ca parte a procesului de reproducere.

Sânii femeilor servesc câtorva scopuri și nutriția urmașilor la vârsta fragedă este probabil cel mai important. Totuși, după încetarea alăptării mărimea sânilor rămâne practic aceeași, chiar dacă cu timpul pierd din fermitate.

De fapt, sânii la femelele Homo Sapiens, utilizânt terminologia științifică, apar cu mult înainte de sarcină, în perioada pubertății. Ființele umane sunt singurele din cele peste 5.000 de specii de manifere care formează sâni permanenți, celelalte animale avându-i doar temporar – în perioada gestației și post-natală.

Cum au evoluat sânii

Nu există un răspuns clar în comunitatea savanților dacă evoluția sânilor femeilor se datorează adaptării la anumite activități sau sunt rezultatul unei erori genetice.

Sânii unei femei și sânii unei femele de primate conțin grăsimi care se depun în jurul țesutului mamar. Singura diferență principială este că la oameni volumul de grăsimi este mult mai mare.

Cea mai cunoscută lucrare la tema dată îi aparține biologului Tim Caro, care în anul a publicat un studiu cu privire la creșterea și prezența permanentă a sânilor mari la femei. Grăsimile care umplu pieptul dau sânilor forma care o cunoaștem.

El a lansat 7 ipoteze cu privire la evoluția lor, divizate în 2 grupuri.

Cele care se referă la prezența sânilor la oameni sunt (a) că acționează ca eliberatori ai comportamentului sexual masculin, (b) că le permit femeilor să-și ascundă starea reproductivă și (c) că le permit copiilor să alăpteze din șoldul mamei lor.

Cele care se referă la variabilitatea mărimii sânilor sunt (d) faptul că sânii mari indică potențialul de alăptare, (e) capacitatea mamelor de a investi prenatal în urmași, (f) fecunditatea mamei și (g) longevitatea ei.

Fiecare ipoteză a fost revizuită și evaluată folosind argumente logice sau empirice. Caro a presupus, de exemplu, că sânii mari permiteau nou-născuților să alăpteze de la șold, oferind mamelor mai multă mobilitate pentru a face câteva sarcini simultan. Dar asta nu explică de ce sânii rămân la fel de mari după terminarea fazei de alăptare.

O altă ipoteză se referă la sâni mari ca rezerve de grăsimi pentru timpurile când este puțină hrană. Odată cu migrarea ancestorilor noștri din Africa spre emisfera nordică, femeile au avut nevoie de rezerve de grăsimi pentru a supraviețui și a avea grijă de urmași. Dar și aici nu există răspuns de ce sânii nu se micșorează când este mâncare în abundență.

Un lucru curios este că există o diversitate mare de mărimi de sâni în cadrul populațiilor înrudite genetic, ceea ce exclude factorul rasial sau etnic. Nici aici nu există o opinie comună cu privire la diversitatea respectivă.

Simbol sexual

O altă teorie, propusă inițial de Charles Darwin și continută de zoologul Desmond Morris în cartea sa „Maimuța goală”, pune că sânii au evoluat ca simbol sexual pentru a înlocui partea din spate a altor femele primate în timpul ovulației.

Femela de gorilă și puiul ei. Imagine: ScienceAlert

Odată ce strămoșii noștri au început să meargă drept, explică Morris, organele sexuale nu mai erau la fel de vizibile. Așadar, bărbații nu aveau un mod evident de a ști când o femelă era matură din punct de vedere sexual, iar sânii ar fi putut compensa acest neajuns. Deși această teorie speculează de ce pieptul femeilor se umflă în timpul pubertății, nu are vreun răspuns de ce sânii rămân plini după menopauză.

În societățile occidentale preferințele pentru sâni mari și talie îngustă au devenit standardul frumuseței femenine. Preferințele variață în dependență de mediul socio-cultural și statutul bărbaților.

Cancerul mamar

Dincolo de toate avantajele oferite de sâni mai mari în comparație cu alte mamifere, unul dintre ele fiind marea armă numită seducția, există și efecte negative: sânii prea mari provoacă dureri în spate și piept, și pot deveni o sursă de dezvoltare a cancerului.

Cancerul mamar este cauza numărul 1 a deceselor femeilor din cauza cancerului. Deaceea, îndepărtarea ambilor sâni reduce riscul de cancer mamar cu 95%, spun medicii. La primate, de exemplu, cancerul mamar este o raritate.

Astăzi, ca și în ultimii 30.000 de ani, sânii mari la femei au două funcții majore – alăptarea pruncilor și atragerea bărbaților, jucând un rol important la selecția sexuală.

Sursa video: TehInsider