[video] Cine este ”regina cripto” și de ce o caută FBI


Legenda ”schemelor Ponzi” a gestionat o piramidă de $4 miliarde.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a actualizat lista cu 10 cele mai căutate persoane pentru crime deosebit de grave, adăugând numele bulgăroaicei Ruja Ignatova pentru escrocherii în proporții gigantice. 

Autoritățile americane promit $100.000 în numerar pentru orice informație care va ajuta la reținerea ei.

Ruja Ignatova, cetățeancă a Bulgariei și Germaniei, este acuzată de crearea unei dintre cele mai mari scheme Ponzi în istorie și furtul a $4 miliarde de la investitorii în criptovaluta OneCoin. Aceasta opera ca o piramidă clasică cu nuanțe de marketing cu multe nivele, în care membrii existenți sunt obligați să aducă membri noi în schimbul unor comisioane din profitul generat de noii-veniți. 

La doar un an de la apariția OneCoin, care urma să devină ”cea mai importantă criptomonedă a lumii” – după spusele Ignatova, ”cripto-regina” a dispărut cu banii celor peste 3 milioane de investitori.

Potrivit FBI, Ignatova cel mai probabil și-a schimbat înfățișarea după o operație facială, deoarece este căutată și de detectivi particulari care reprezintă investitorii. Ar putea fi înarmată și/sau cu gărzi de corp, mai atenționează anchetatorii americani.

OneCoin a fost lansat în 2014 în calitate de criptovalută centralizată, spre deosebire de restul monedelor digitale, care sunt decentralizate.

Firma OneCoin Ltd., înregistrată în Bulgaria, vindea pachete educaționale la prețuri între 100 și 118.000 (225.500, potrivit altor surse), care includea tokenuri ce permitea minarea criptovalutei pe unul din serverele firmei în Bulgaria. 

În esență, toate materialele educaționale erau rezultatul plagiatului și jucau un rol de perdea, deoarece în timpul întâlnirilor recrutorii vorbeau cu noile victime despre investiții în criptovalută. Popularitatea OneCoin a ajuns la apogeu în anul 2016, devenind una dintre cele mai populare achiziții de valori cripto în SUA și UE.

OneCoin putea fi tranzacționat doar în magazinul intern al bursei OneCoin Exchange (xcoinx). Aceasta nu avea un sistem de plăți sau fundament tehnologic pe blockchain. Primele semne că este vorba despre o piramidă au apărut în 2016, când autoritățile din Suedia, Letonia, Norvegia, Croația, Italia și Bulgaria au pornit dosare penale pentru escrocherie și spălare de bani.

Între 100 de ani și pe viață

În octombrie 2017 Ignatova a dispărut iar în ianuarie același an bursa a fost închisă fără notificare prealabilă, având însă canalele pentru transfer deschise în continuare pentru a primi bani de la investitori. Administrarea companiei a fost lăsată pe seama fratelui, Konstantin Ignatov, care a fost arestat de FBI în 2019 și a fost de acord să depună mărturii împotriva surorii.

Dacă va fi prinsă, Ruja Ignatova va fi judecată pentru Conspirație și fraudă electronică, Conspirație pentru activități de spălare a banilor; Conspirație pentru a comite fraudă și frauda cu valori mobiliare. Per total, ea ar putea fi condamnată la un minim 100 de ani de închisoare și maxim detenție pe viață.

Nici adevăratele criptovalute nu o duc mai bine. Săptămâna trecută bitcoin s-a devalorizat cu 38% în comparație cu prețul mediu din iunie, ajungând până la cel mai inferior nivel în ultimii 12 ani – sub $19.000, iar ether s-a depreciat cu 47%. În dependență de sursa estimării, pierderile în sectorul cripto în ultimele 12 luni – inclusiv devalizarea burselor cripto la bursele de valori – s-au ridicat la sume între 600 de miliarde și 1 trilion de dolari SUA.

Mulți experți, în special cei din industria bancară convențională, au prezis un sfârșit tragic pentru era cripto în următorii 2 ani.

Surse: FBI, CoinBase, WashingtonPost, CNBC, Wikipedia

Video de la prezentarea OneCoin la Londra