Motivul pentru care infecționistul-șef al Americii se retrage din funcție


Lăudat de unii – și criticat de alții – pentru recomandările dure în perioada pandemiei COVID-19, care au servit drept motiv pentru lockdown în SUA și un număr mare de țări, doctorul Anthony Fauci a anunțat săptămâna trecută că părăsește postul și își încheie cariera în guvernul federal.

Fauci a declarat că a activat în calitate de consilier principal de boli infecțioase timp de aproape 40 de ani și că în decembrie 2022 va demisiona din toate funcțiile pe care le deține în structurile guvernului federal.

Savantul-epidemiolog s-a alăturat Institutul Național de Alergologie și Boli Infecțioase (INABI) în anul 1968, la vârsta de 27 de ani. Fauci, acum la vârsta de 81 de ani, a preluat conducerea institutului respectiv încă din perioada când în Casa Albă s-a stabilit Ronald Reagan, în 1984, supraviețuind astfel 7 președinți.

Anthony Fauci a explicat că este timpul ca noua generație de profesioniști medicali să preia inițiativa în lupta pentru sănătatea publică. Nu există informații privind starea sănătății savantului și nici dacă el intenționează să continue lucrul în sectorul privat.

În timpul pandemiei COVID-19 din 2019-2020, acesta a coordonat efortul autorităților americane de a ține sub control răspândirea virusului, iar recomandările lui au fost preluate practic de toate țările europene și de multe state de pe alte continente. Activitatea lui Fauci a fost frecvent sabotată de fostul președinte Donald Trump, care avea explicații populiste și ignora dovezile prezentate de știință.

Pe de altă parte, adepții teoriilor conspiraționiste l-au acuzat de încercarea de a depopula planeta prin însărăcire și vaccinare. Unele investigații – care nu sunt recunoscute la nivel oficial – sugerează că INABI a fost în spatele finanțării cercetărilor cu privire la coronaviruși în China și astfel se face vinovat implicit de pandemie.

Din cauza amenințărilor cu moartea din partea anti-vacciniștilor, savantul a avut nevoie de pază de corp în anul 2020. Cu toate acestea, Fauci este destul de popular în SUA: cu numele lui au fost ”sfințite” branduri noi de vodcă, limonadă și alte băuturi, iar chipul său a fost imprimat pe tricouri și șepci.

În timpul mandatului său, INABI s-a transformat dintr-o instituție neimportantă, cu un buget anual de 350 de milioane de dolari SUA, într-un centru global în cercetarea bolilor infecțioase, cu un buget de peste 6 miliarde de dolari pe an. 

Instituția dată a jucat un rol crucial în lupta împotriva SIDA și Ebola.