Un pușcăriaș condamnat de omoruri a fost decorat de Putin pentru participarea la războiul în Ucraina


Liderul bandei primise 25 de ani de pușcărie și s-a oferit ca voluntar într-o unitate Vagner pentru a scăpa de pedeapsă.

Ivan Neparatov, ucigaș în serie și liderul unei bande desființate în Federația Rusă câțiva ani în urmă, a fost decorat de către regimul lui Vladimir Putin cu medalia ”Pentru curaj”, ca mărturie a”bărbăției și eroismului în timpul îndeplinirii sarcinilor operațiunii militare speciale” în Ucraina. El a primit, de asemenea, ordinul ”Pentru sânge și vitejie” al republicilor nerecunoscute din Donbas.

Distincțiile primite de deținutul Neparatov. Imagine: TheInsider

Ambele post-mortem, deoarece bărbatul de 34 de ani fusese ucis pe 5 august curent în apropierea localității Artiomovsk din estul Ucrainei.

Potrivit publicației TheInsider, Neparatov a fost recrutat de către reprezentanții grupării paramilitare private Vagner într-un penitenciar din Rusia, unde a petrecut 12 din cei 25 de ani condamnare. 

În cazierul judiciar al deținutului devenit luptător se numără cinci omoruri, trei jafuri, extorcare, fraudă, răpire de persoane, deținere ilegală de arme și alte infracțiuni.

Neparatov și membrii bandei lui au fost deferiți justiției în iulie 2013, toți fiind găsiți vinovați de faptele incriminate. Liderul grupării a primit cea mai dură sentință.

Acesta nu este singurul caz de apelare la serviciile deținuților pentru necesitățile de război ale Kremlinului. Serviciile de securitate de la Kiev și publicațiile internaționale au semnalat multiple cazuri de înrolare a persoanelor condamnate pentru crime grave și deosebit de grave în forțele armate rusești sau organizații paramilitare de tipul Vagner.

Gulagu.net, una dintre sursele informate la subiectul dat, notează că finanțatorul organizației Vagner - Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin – a vizitat personal câteva penitenciare pentru a explica ”beneficiile” financiare și juridice în cazul participării la acțiunile militare.

O practică similară – înrolarea criminalilor în armată în schimbul amnistiei – a fost folosită de guvernul sovietic/rus și în timpul Războiului II Mondial.

SUA și UE îl suspectează pe Prigojin de operațiuni de spălare a banilor, finanțarea terorismului și a crimei organizate, și propaganda războiului. Sub conducerea lui Putin, Prigojin a devenit un multimiliardar în dolari.