Regina Elizabeth II s-a stins din viață. Cine este succesorul la tronul britanic?


Monarhul a plecat la vârsta de 97 de ani, după 70 de ani de domnie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Palatul Buckingham a confirmat faptul în seara zilei decesului, precizând că ”Regina a murit în pace” pe 8 septembrie 2022 în Castelul Balmoral, nordul Scoției. 

Elizabeth II va fi succedată de fiul ei mai mare, care și-a luat numele de Charles III. În ajunul morții, pe 6 septembrie, ea a confirmat numirea noului prim-ministru, Liz Truss, aceasta fiind ultima activitate exercitată de regină în calitate de șef de stat. În ziua următoare ea a fost admisă sub supravegherea medicilor, din cauza agravării stării de sănătate.

În legătură cu moartea reginei, în Marea Britanie a fost declarată o perioadă de doliu de 10 zile.

O serie de evenimente vor avea loc La a treia zi după moartea mamei, Charles III urmează să viziteze toate țările care constituie provinciile istorice ale Regatului Unit – Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. În ziua a 6-a după moarte, corpul reginei va fi expus pentru rămas bun cu publicul în Palatul Westminster, unde va rămâne timp de 3 zile.

Regina Elizabeth II va fi înmormântată în Abația Westminster.

Când Charles III va primi coroana

Charles III, în vârstă de 73 de ani, a preluat o parte mare a îndatoririlor și rolurilor de la mama sa încă în timpul vieții ei. Noul suveran britanic a lansat o declarație în care își exprimă ”tristețea imensă” care a cuprins familia regală și pe el personal. 

Charles III, cu numele de botez complet Charles Philip Arthur George, va deveni oficial noul suveran britanic sâmbăta următoare, pe 10 septembrie, în cazul în care nu vor interveni schimbări în programul stabilit de guvern. Ceremonia va avea loc la Palatul St. James din Londra, în prezența unui Consiliu de Accesiune. Serviciul divin de încoronare va avea loc într-o altă zi, la Abația Westminster, unde – începând cu William Cuceritorul – în ultimii 900 de ani și-au primit coroana toți cei 39 de regi pe care i-a avut Anglia și ulterior Marea Britanie până în prezent.

Charles III va pierde titlul de duce de Cornwall, care va trece la fiul William și soția lui, Kate. În prezent aceștia sunt ducele și ducesa de Cambridge. William nu va deveni automat și moștenitorul oficial al tronului, pentru care este prevăzut titlul de prinț al Țării Galilor – potrivit tradiției, el urmează să-l primească personal de la părinte.

Mezinul regelui, prințul Harry și soția lui, Meghan, ducele și ducesa de Sussex, au renunțat la viața de curte și au ales să trăiască independent în Statele Unite. Harry ar fi al cincilea în linia de succesiune. 

Camilla, soția monarhului, va deveni regina-consoartă. Elizabeth II anterior și-a dat acordul ca soția fiului să poarte acest titlu.

Elizabeth II a lăsat în urmă 4 copii, 8 nepoți și 12 strănepoți.

Printre personalitățile cunoscute care au decedat în anul curent se numără fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov (91 de ani, 30 august), fosta secretar de stat american Madeleine Albright (84 de ani, 23 martie), fostul premier japonez Shinzo Abe (67 de ani, 8 iulie).