[video] Câte focoase nucleare are Putin în realitate

Moscova amenință lumea cu arme pe care, cel mai probabil, nu le mai are. Explicăm de ce.

Liderul de la Kremlin a lansat o serie de avertismente privitor la aplicarea unor lovituri cu rachete nucleare, dacă Occidentul continuă să livreze armament modern Ucrainei sau se implică direct în război. Probabilitatea unei escaladări nucleare este vehiculată și în cazul scenariului de înfrângere a trupelor ruse pe front.

Mai recent, șeful externelor Serghei Lavrov a pretins că guvernul de la Kiev se pregătește să testeze ”bombe murdare” (radioactive), cu folosirea lor ulterioară împotriva Rusiei – ceea ce, în opinia lui, ar trebui să justifice un atac nuclear. În calitate de dovadă, Moscova a distribuit poze cu saci ce conțineau deșeuri radioactive, având inscripția ”radioaktivno”, și imaginea unei unui centru de cercetări nuceare. 

Arta manipulării

În realitate, pozele cu sacii au fost publicate mai mult de 10 ani în urmă, iar materialul uzat aparține Sloveniei, guvernul căreia a acuzat imediat oficialitățile ruse de perpetuarea dezinformării.

Imaginea din interiorul centrului a fost făcută în februarie 2021 la Institutul de Cercetări din Gatcina, lângă orașul St. Petersburg, nordul Rusiei. Originalul acesteia s-a păstrat pe situl Rosatom, agenția rusească a energiei atomice.

În pofida difuzării de către Kremlin a falsurilor vădite, în octombrie 2022 NATO a organizat exerciții militare de simulare a unui conflict cu folosirea armelor nucleare, în contextul pericolului unei deflagrații nucleare, la care Federația Rusă a răspuns cu exerciții proprii săptămâna curentă.

Deși Vladimir Putin face țunami lăudându-se cu cel mai mare arsenal nuclear din lume, câte focoase nucleare are Rusia în realitate?

Pe hârtie

Centrul Internațional pentru Controlul și Non-Proliferarea Armamentului estimează că Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dintre care 1.588 sunt în serviciul activ. Puțin peste jumătate dintre ele sunt strategice, iar restul au destinație tactică. Capacitatea de lansare constă din 68 de bombardiere (lansare din aer), 11 submarine (lansare din apă) și 306 baterii de lansare de la sol. 

Federația Savanților Americani a calculat același număr de focoase nucleare în arsenalul Moscovei, dar a precizat că doar 4.477 sunt la cheremul militarilor. 1.500 au fost retrase din serviciu. 

Alte surse operează cu cifre diferite, dar practic toate afirmă că în anii guvernării lui Putin Federația Rusă a modernizat forțele armate și, în special, armamentul nuclear. Informațiile respective se bazează, în principal, pe declarațiile liderului de la Kremlin și imaginile furnizate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Filmulețe cu animație

Adevărul este că ultima dată Rusia a testat arme nucleare la 24 octombrie 1990, adică exact 32 de ani în urmă, în zilele când URSS zăcea pe patul de moarte. Orice ar fi arătat Moscova de atunci sunt înregistrări despre testarea armelor convenționale, inclusiv video de arhivă, și filme cu benzi desenate cum noile rachete hipersonice lovesc ținte în diverse părți ale planetei.

Modernizarea (reală) a arsenalului nuclear rusesc/sovietic a fost stopată în anul 1982, în legătură cu pomparea miliardelor de ruble în războiul din Afganistan, care a ucis literalmente economia sovietică.

 

AVAILABLE FOR SUBSCRIBERS ONLY. YOU SEE NOW 33% enter or subscribe

or


  • Instant access
  • No registration
  • No subscription
  • Valid during current session
  • Active copy-paste feature
  • Secure payment