[video] Câte focoase nucleare are Putin în realitate


Moscova amenință lumea cu arme pe care, cel mai probabil, nu le mai are. Explicăm de ce.

Liderul de la Kremlin a lansat o serie de avertismente privitor la aplicarea unor lovituri cu rachete nucleare, dacă Occidentul continuă să livreze armament modern Ucrainei sau se implică direct în război. Probabilitatea unei escaladări nucleare este vehiculată și în cazul scenariului de înfrângere a trupelor ruse pe front.

Mai recent, șeful externelor Serghei Lavrov a pretins că guvernul de la Kiev se pregătește să testeze ”bombe murdare” (radioactive), cu folosirea lor ulterioară împotriva Rusiei – ceea ce, în opinia lui, ar trebui să justifice un atac nuclear. În calitate de dovadă, Moscova a distribuit poze cu saci ce conțineau deșeuri radioactive, având inscripția ”radioaktivno”, și imaginea unei unui centru de cercetări nuceare. 

Arta manipulării

În realitate, pozele cu sacii au fost publicate mai mult de 10 ani în urmă, iar materialul uzat aparține Sloveniei, guvernul căreia a acuzat imediat oficialitățile ruse de perpetuarea dezinformării.

Imaginea din interiorul centrului a fost făcută în februarie 2021 la Institutul de Cercetări din Gatcina, lângă orașul St. Petersburg, nordul Rusiei. Originalul acesteia s-a păstrat pe situl Rosatom, agenția rusească a energiei atomice.

În pofida difuzării de către Kremlin a falsurilor vădite, în octombrie 2022 NATO a organizat exerciții militare de simulare a unui conflict cu folosirea armelor nucleare, în contextul pericolului unei deflagrații nucleare, la care Federația Rusă a răspuns cu exerciții proprii săptămâna curentă.

Deși Vladimir Putin face țunami lăudându-se cu cel mai mare arsenal nuclear din lume, câte focoase nucleare are Rusia în realitate?

Pe hârtie

Centrul Internațional pentru Controlul și Non-Proliferarea Armamentului estimează că Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dintre care 1.588 sunt în serviciul activ. Puțin peste jumătate dintre ele sunt strategice, iar restul au destinație tactică. Capacitatea de lansare constă din 68 de bombardiere (lansare din aer), 11 submarine (lansare din apă) și 306 baterii de lansare de la sol. 

Federația Savanților Americani a calculat același număr de focoase nucleare în arsenalul Moscovei, dar a precizat că doar 4.477 sunt la cheremul militarilor. 1.500 au fost retrase din serviciu. 

Alte surse operează cu cifre diferite, dar practic toate afirmă că în anii guvernării lui Putin Federația Rusă a modernizat forțele armate și, în special, armamentul nuclear. Informațiile respective se bazează, în principal, pe declarațiile liderului de la Kremlin și imaginile furnizate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Filmulețe cu animație

Adevărul este că ultima dată Rusia a testat arme nucleare la 24 octombrie 1990, adică exact 32 de ani în urmă, în zilele când URSS zăcea pe patul de moarte. Orice ar fi arătat Moscova de atunci sunt înregistrări despre testarea armelor convenționale, inclusiv video de arhivă, și filme cu benzi desenate cum noile rachete hipersonice lovesc ținte în diverse părți ale planetei.

Modernizarea (reală) a arsenalului nuclear rusesc/sovietic a fost stopată în anul 1982, în legătură cu pomparea miliardelor de ruble în războiul din Afganistan, care a ucis literalmente economia sovietică.


Este important de reținut că durata de viață a unei focoase nucleare de producție sovietică a fost limitată la 20 de ani; păstrarea ei după expirarea acestui termen devine periculoasă. Opțiunile ulterioare sunt limitate la prelungirea valabilității, ”pe propria răspundere”, și utilizarea materialului nuclear.

Cea de-a treia cale – modernizarea – este puțin probabilă, în condițiile în care țara este incapabilă de a produce telefoane mobile și computere, face totul în baza componentelor străine, și singura ocupație serioasă a politicienilor este fraudarea bugetului public. De ce să cheltui pe bune 12-25 miliarde USD anual pentru modernizare și întreținere, dacă e posibil de dat 12-25 milioane trubadurilor-propagandiști, să difuzeze animație nucleară, iar RESTUL să bagi în offshoruri?

Degradarea tehnologică

Un exemplu elocvent servește programul Rusiei cu privire la explorarea cosmosului, care, din lipsă de investiții, a intrat în declin. Deși Moscova continuă să trimită sateliți în spațiu (în fond militari), cosmonauții ruși au început să zboare cu rachete americane, de exemplu SpaceX a lui Elon Musk. Ultimul pasager este Anna Kikina, iar lansarea a avut loc pe 5 octombrie curent. 

Chiar și după 30 de ani de la prăbușirea URSS, Federația Rusă continuă să mizeze cel mai mult pe rachetele de generație sovietică ”Soiuz” și ”Proton”, cu lansare, cel mai frecvent, din Kazahstan sau Guiana Franceză. Pentru comparație, doar racheta americană ”Atlas” are 18 modele de cel puțin 3 generații. Dacă vorbim despre puncte de lansare, NASA are concurenți din sectorul privat – SpaceX, Amazon, Virgin Galatci, care operează porturi proprii. 

Atlantic Council, o organizație non-profit specializată pe probleme de securitate, a scris acum doi ani că Rusia dezvoltă arme nucleare ”exotice”, iar specificațiile tehnice oferite de Moscova depășesc toate sistemele cunoscute de arme din punct de vedere tehnologic, ceea ce pare incredibil. Racheta ”Burevestnik”, de exemplu, ar trebui să fie capabilă să parcurgă ”distanțe nelimitate”, și încă fără a fi detectată, deși rușii nu s-au obosit să dovedească nimic.

Citiți și:

Un savant a făcut calcule matematice privind posibilitatea unei deflagrații nucleare 

Revenind la armele nucleare - singurul lucru unde Rusia a reușit cu adevărat este utilizarea deșeurilor nucleare, activitate din care ies bani frumoși, dacă știi cu cine să-i împarți (cu siguranță savanții nu se numără printre beneficiari). Corupția la nivel înalt este cartea de vizită în orice domeniu din Rusia, inclusiv în apărare, și războiul din Ucraina a expus la maxim acest aspect.

Iluzia puterii

Vă aduceți aminte despre secvențele video în care soldații ruși abandonează tehnica de luptă în Ucraina din cauza lipsei de combustibil sau muniție? Sau scandalul cu dispariția a 1,5 milioane de seturi de uniforme și lenjerie de corp (scuze, dar nu ne putem abține: 1,5 milioane!) din depozitele armatei?

În Youtube au devenit deja populare filmulețele recruților ruși, mobilizați în septembrie-octombrie, care se plâng că sunt trimiși la război fără a fi instruiți sau cel puțin dotați cu strictul necesar. Unii au ”Kalașnikov” ruginite, alții puști ”Mosin-Nagant” modelul anului 1882-1891, și toți în cizme de prelată producția 1950-60 sau truse medicale incomplete.

O investigație despre care a scris TheGuardian arată că doar în 2015 autoritățile au intentat 12.000 de dosare penale cu privire la furturile de proporții de echipamente militare în Rusia. Și asta în condițiile în care Putin a secretizat toate informațiile cu privire la acțiunile ilegale ale reprezentanților forțelor de ordine, apărare și securitate. 

Și dacă Putin nu mai are ”Kalashnikov” pentru cei trimiși pe front, de ce ar trebui să credem că focoasele nucleare, care valorează mult mai mult decât uniformele, au rămas intacte în depozite?

Sau unde sunt rachetele hipersonice pe care Putin le-a demonstrat (în benzi animate) în fața lumii întregi?

Aici, însă, întrebările nu se termină. Chiar dacă focoasele sunt funcționale, care este starea proiectilelor de transport? Pot fi lansate fără riscul de a exploda în momentul ejectării? Și principalul – cum vor putea rușii scoate aceste arme din buncăre fără a fi văzuți de NATO? Președintele SUA Joe Biden a dat asigurări că aliații monitorizează atent orice mișcare în jurul puțurilor de lansare și a locurilor unde sunt păstrate focoasele nucleare rusești, și că vor reacționa înainte ca acestea să fie pregătite pentru atac.

În plus, nu există motive să credem că anturajul dictatorului va asculta de ordinele suicidale ale șefului. Toți au familii, copii la studii și bani ascunși în Occident, și toți vor să trăiască, chiar și Putin.

Invadarea Ucrainei de către Moscova a arătat starea reală a forțelor agresorului și, implicit, proporțiile adevărate ale corupției în Federația Rusă. Armele nucleare rusești ar trebui să arate la fel de jalnic ca și armata, ca și industria constructoare de mașini, explorarea cosmosului, medicina, știința și alte domenii în Rusia – o faneră ce acoperă goliciunea interioară, ca în celebrele ”sate Potiomkin”.

Natura regimurilor autoritare cleptocratice este de a fura, nu a dezvolta, și cele mai multe realizări Vladimir Putin cu elita sa le-au obținut anume pe acest front.

Ursul s-a dovedit a fi un vulpoi care spune tuturor povești despre super-ghiarele sale, dar preferă să jumulească doar găini neajutorate. La o primă încăierare cu un cocoș fuge de rupe pământul, avertizând despre ghiarele ”fermecate”, tocite de-a binelea între timp.

În loc de epilog: Don’t!

Dacă Rusia mai are arme nucleare și dacă ele mai sunt încă funcționale reprezintă o întrebare de miliarde. Pentru haos ar fi suficientă o singură bombă, oricât de primitivă, și, pentru a înghenunchia ucrainenii și a speria Occidentul, Kremlinul ar putea să recurgă la acest gest disperat - dar ineficient.

În aceste circumstanțe, Putin riscă să-și vadă forțele armate anihilate totalmente în câteva ore, fără vreo șansă să apese repetat de butonul roșu, ca să cităm din răspunsul NATO. Biden a promis, însă, că rachetele vor exploda pe teritoriul rus, înainte de lansare.