Ce zestre i-a dat Putin fostei soții, care s-a recăsătorit [partea 1]


Ludmila Putina, ca și prietenii liderului rus, a fost așezată confortabil la țâța bugetului public și a primit miliarde pentru tăcere.

Faptul că președintele Vladimir Putin a avut grijă să-și mărite fiicele Maria și Ecaterina cu ”cine trebuie”, oferindu-le funcții și bani pentru a duce o viață îmbelșugată, nu este demult un secret. Ceea despre ce nu s-a știut până în prezent este soarta fostei soții a dictatorului, Ludmila Putina (femenin de la Putin – n.a.), care pur și simplu a dispărut de pe radarele publice.

Echipa lui Alexei Navalnîi, criticul regimului pe care Kremlinul l-a băgat la închisoare sub acuzații false, a publicat recent o investigație în care arată cum Ludmila Putina s-a transformat – aidoma Cenușăresei – din casnică cu zero venituri și nicio zi lucrată într-o prosperă femeie de afaceri cu miliarde de ruble în cont și proprietăți de lux. 

Zâna Fermecată

Potrivit unei tradiții mai vechi, miresele vin în casa soțului cu zestre. Când s-a măritat Maria, fiica mai mare a lui Putin, mirele olandez Jorrit Joost Faassen a primit un post în conducerea concernului Gazprom. Ulterior ea s-a despărțit de Faassen și în prezent Maria locuiește în concubinaj cu Evgheni Nagornîi, un fost coleg de facultate. 

Fiicele lui Vladimir Putin din căsătoria cu Ludmila - Maria și Ecaterina. Imagine: Navalny.com

În cazul mezinei Ecaterina, mirele Kirill Șamalov a primit acțiuni ale companiei Sibur în valoare de peste 11,5 miliarde de ruble, pe care, însă, a trebuit să le restituie după divorț.

Și Ecaterina este acum cu altcineva. 

Mama fetelor s-a recăsătorit în anul 2015, alesul ei fiind sportivul Artur Oceretnîi (pagina personală în Facebook), mai tânăr cu 20 de ani decât fosta prima doamnă (57 de ani la acel moment). 

Deși Vladimir Putin și Ludmila Putina au trăit timp de 30 de ani într-o relație conjugală nefericită – judecând după confesiunile soției în LiveJournal și memoriile fostelor prietene – liderul de la Kremlin nu s-a ”zgârcit” când venise timpul să-i asigure un viitor mai bun, separat de el, în schimbul tăcerii.

Este și un fel de plată pentru faptul că Ludmila i-a tolerat timp de 20 de ani escapadele la amante, cu care Vladimir Putin a avut copii chiar în timp ce ei erau încă căsătoriți, notează autorii investigației.

Farsele televizate

În anul 2010, de exemplu, Ludmila și Vladimir Putin au primit într-un apartament (care pretindeau că le aparține) o funcționară de la serviciul de recensământ, îna fața căreia au jucat spectacol despre familia unită și modestă. În realitate, Putin aproape că a terminat construcția palatului de sute de milioane la Ghelendjik, și-a tras un iath de lux de 75 miliarde ruble (”Șaherezada”), și reușise să facă copii cu Alina Kabaieva și Svetlana Krivonoghih.

Copiii lui Vladimir Putin cu Alina Kabaieva. Imagine: Navalny.com

Fiica Luiza, concepută cu Krivonoghih, avea 7 ani în perioada recensământului respectiv.

Și dacă despre Kabaieva se știe că a devenit deputat pe listele Partidului Rusia Unită, iar Krovonoghih – acționar cu acte în regulă la companii profitabile, Ludmila Putina a fost ascunsă de ochii lumii.

Svetlana Krivonoghih și fiica comună cu Putin - Luiza. Imagine: Navalny.com

Doar în 2015, în timpul unei pauze de spectacol, la care au mers împreună, Vladimir și Ludmila Putin recunosc în fața camerelor, ca printre altele, că nu mai sunt împreună de ceva timp și divorțează.

În declarațiile de venit, el declara un teren de 1.500 m.p., un apartament de 77 m.p., un garaj și 3 automobile de producție rusească. Ea a indicat că nu dispune de proprietăți. După divorț, președintele rus declara aceleași bunuri, deși legea îl obliga să partajeze averea cu fosta soție.

PARTEA 2 ESTE AICI