Ce zestre i-a dat Putin fostei soții, care s-a recăsătorit [partea 2]


Ludmila Putina, ca și prietenii liderului rus, a fost așezată confortabil la țâța bugetului public și a primit miliarde pentru tăcere.

PARTEA 1 ESTE AICI

Cariera în business

Ludmila Putina a absolvit filologia limba spaniolă. În tinerețe a lucrat la strung în uzina Torgmaș, apoi în calitate de asistentă la bordul avionului, sanitar în spital, și a gestionat cursuri de dramaturgie. În perioada căsătoriei, ea a preluat un proiect privind promovarea și susținerea limbii ruse. Fundația încredințată primei doamne se numește Centrul pentru Dezvoltarea Limbii Ruse, fondat în anul 2000.

Jurnaliștii de la portalul Navalny.com nu au găsit prea multe informații despre activitatea fundației respective, dar – după ce a analizat donațiile și transferurile generoase pentru acțiuni fictive – au ajuns la concluzie că scopul pentru care centrul dat există este drenarea bugetului de bani contribuabililor.

În primii ani de guvernare a lui Putin, Ludmila a primit în gestiune un conac istoric în centrul Moscovei, care aparținuse kneazului Volkonski - bunicului lui Leo Tolstoi, autorul romanului ”Război și pace”. Conacul, care oficial era monument de arhitectură, a devenit sediul Centrului pentru Dezvoltarea Limbii Ruse, condus de Ludmila Putina, care nu plătea nimic pentru arenda spațiilor.

Conacul lui Volkonski, monument de istorie, acum proprietate a Ludmilei (Putina) Oceretnaia. Imagine: Navalny.com

În 2005, conacul a fost transmis în proprietate fundației sus-numite, cu titlul gratuit. În anul viitor instituția dată devine proprietară și a terenului pe care este situată clădirea, în total peste 4.000 m.p. – cadoul de la primăria orașului Moscova.

În 2010, a fost ridicată o clădire adiacentă conacului, care devine parte a complexului istoric, tot proprietate a centrului Ludmilei Putina. Statutul de monument de arhitectura a fost anulat cu un an înainte, așa că în 2013 a început reconstrucția conacului, în pofida protestelor istoricilor și orășenilor.

După ce în anii care au urmat au fost ridicate încă două nivele, conacul s-a transformat într-un sediu de oficii, iar fundația pro-limba rusă a devenit locator cu acte în regulă.

Mistica psihologică

Fundația între timp s-a rebotezat în Centru pentru Dezvoltarea Relațiilor Inter-Personale (uitați de limba rusă), iar scopul acesteia s-a redus la ”crearea climei psihologice favorabile în țară”; respectiv, activitatea principală a devenit organizarea de cursuri de psihologie și seminare privind energia magică.

 

Iată câteva dintre temele cursurilor: ”Povești marțipiane”, ”Atragerea banilor în viață”, ”Femeia care aleargă cu lupii: Femeia primară în fiecare dintre noi”,”Zeița din fiecare femeie”, ”Rezolvarea misterelor somnului”, ”Lucrul cu umbra (energia magică)”.

Centru pentru Dezvoltarea Relațiilor Inter-Personale a beneficiat de sponsorizări generoase de la primăria Moscovei, Gazprombank, Severstal, Vorkutugoli – companii ale prietenilor președintelui, iar transferurile cuprind sume între 14 și 70 de milioane de ruble pentru servicii care nu există.

Ludmila-investitoarea

În anul 2010, director al centrului a devenit Artur Oceretnîi, iar Ludmila Putina, care va renunța la numele Putin în favoarea numelui noului soț peste câțiva ani, a înființat firma Meridian. Centrul a cedat drepturile de a percepe plățile pentru chiria oficiilor firmei respective, iar Ludmila a obținut dreptul de a-și plăti oficial dividende și salarii.

În acest complex cu suprafața totală de 12.000 m.p., la distanță de 6 minute de Kremlin, au închiriat oficii Sberbank, o agenție de colectare a datoriilor, un burger-shop, o farmacie, o clinică stomatologică și multe altele. Plata anuală a arendei se ridica la 250 de milioane de ruble pe an. În octombrie 2020, Ludmila Putina-Oceretnaia (femenin de la Oceretnîi) și-a majorat salariul lunar de la 1 milion la 2 milioane de ruble.

Ea a mai înființat și alte firme, iar o parte din bani i-a investit în acțiunile Gazprombank-Invest.

Artur Oceretnîi, soțul Ludmilei fosta Putina. Imagine: Navalny.com

Astfel, statul a transmis în folosință gratuită un bun imobil care aduce bani unei firme private ce aparține fostei soții ai președintelui, și ulterior îl face cadou, iar prietenii lui Putin, pe de altă parte, îi donează bani pentru servicii fictive, prin centrul condus de noul soț al acesteia, au precizat autorii anchetei jurnalistice.

Ludmila Putina-Oceretnaia este în prezent una dintre cele mai bogate femei din Federația Rusă, datorită fostului soț, care fură banii de la populație și îi împarte între membrii familiei. În schimb, ea nu a oferit interviuri și nu a scris memorii despre viața în comun cu Vladimir Putin.

Echipa lui Alexei Navalnîi a adus, de asemenea, probe privind achizițiile de apartamente, vile și case în Elveția, Franța (Biarritz) și Spania (Malaga) de către cuplul Oceretnîi.

De notat că soții Ludmila Oceretnaia (Putin) și Artur Oceretnîi nu figurează în listele cu persoane sancționate de SUA și UE.

Vila cuplului Oceretnîi în Biarritz, Franța. 

În Malaga, Spania, cuplul Oceretnîi au două din aceste case. 

Apartamentul cuplului Oceretnîi este în prima linie.