Poliția San Francisco a fost autorizată să folosească roboți pentru uciderea oamenilor


Forța letală va fi permisă doar în cazuri extreme, după consumarea altor metode, dar activiștii pentru drepturile omului nu s-au lăsat convinși.

Decizia controversată a autorităților din orașul american San Francisco, votată 8 pro și 3 împotrivă în cadrul consiliului municipal, obligă ca cel puțin două persoane din conducerea poliției să fie în favoarea utilizării roboților în misiuni ce presupun aplicarea forței sau armelor cu un posibil rezultat letal, în fiecare caz aparte. Este vorba despre trăgători în mulțime sau sinucigași cu bombe, sau alți suspecți violenți.

”Ar putea exista o circumstanță extraordinară în care, într-o urgență practic de neimaginat, poliția ar putea dori să desfășoare forța letală pentru a face, într-o situație îngrozitoare, pe cineva să nu poată provoca un rău altor persoane”, a declarat Aaron Peskin, unul dintre membrii consiliului, citați de San Francisco Chronicle

În plus, roboții vor putea înlocui polițiștii umani în situații extreme, absolvindu-i de necesitatea de a-și risca viața, au argumentat susținătorii măsurii, care a devenit un amendament la legislația existentă.

Robotul ”Remotec F5A” din dotarea poliției San Francisco.

Imagine: SFPD

În prezent, roboții din dotarea poliției locale în orașele din SUA sunt capabili să patruleze străzile, să transporte încărcături, să examineze scena crimei de la distanță, să înregistreze și să transmită video din locuri inaccesibile pentru oameni, să curețe locul de fragmente lăsate de explozii sau accidente, să demineze localuri, precum și alte sarcini în responsabilitatea forțelor de ordine.

Niciun robot, însă, nu a fost echipat cu armă de foc, explozibil sau alte obiecte și dispozitive care pot ucide un om. În octombrie curent, poliția din Oakland a încercat să obțină o autorizație similară de la administrația locală, însă consiliul municipal a respins măsura.

În ambele cazuri, militanții pentru drepturile civile au avertizat că sistemul de justiție actual este prea defectuos pentru înarmarea roboților și că poliția cu siguranță fie va abuza de prerogativele acordate, fie va comite greșeli la gestionarea mașinilor. 

Militarii – și nu doar cei americani – au deja o experiență extinsă la desfășurarea dronelor inteligente și mașinilor autonome pe câmpul de luptă, adică ideea de a trimite un robot să ucidă nu este nouă. Doar că țintele sunt din categoria celor ”eligibile” – teroriști confirmați și combatanți inamici, iar în cazul poliției este vorba despre civili.

Totodată, trebuie de menționat că din punct de vedere tehnic, chiar dacă pe trăgaci nu apasă oamenii reali, robotul cu armă nu este un instrument autonom sau inteligent, dotat cu algoritmi de luare a deciziilor – el este ghidat prin telecomandă de un ofițer în carne și oase, care în ultima instanță are ordin de a apăsa butonul.

În anul 2016, de exemplu, poliția din Dallas a trimis un robot cu un dispozitiv exploziv pentru a anihila un lunetist ce luase viața a 2 ofițeri și rănise câțiva. Bomba a fost detonată de la distanță, distrugând și robotul împreună cu teroristul. 

Poliția din San Francisco a achiziționat 17 roboți în 2010-2017, dintre care 12 sunt implicați în diverse misiuni de menținere a ordinii publice și supraveghere.